Samfundsfag

de olympiske leje

25. april 2008 af geschwin (Slettet)
Heej :)
Nogen som kan hjælpe?
Skal skrive en stor opgave okring De Olympiske Leje. Er der nogen som ved hvorfor folk demostrere over fakkel som der er nogen som løber med?

På forhånd tak..

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2008 af Pettson

Politiken.dk har en tema-side om 'Det politiske OL'. http://politiken.dk/system/topicRoot/Det_politiske_OL/

jp.dk har en tema-side om 'Kina 2008'. http://jp.dk/system/topicRoot/OL_i_Kina/

Berlingske Tidendes korrespondent i Kina, Kim Rathcke Jensen, der bor i Beijing, har oprettet kinablog.dk, hvor et af emnerne er 'Olympiade'. http://kinablog.dk/category/olympiade/
En af artiklerne i dette emne hedder 'OL og fakler: Kina fordømmer vestlige protester' http://kinablog.dk/2008/04/10/ol-og-fakler-kina-fordmmer-vestlige-protester/

Jeg håber, disse websider kan være med til at belyse emnet :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2008 af TanteOda (Slettet)

Det er fordi Kina vil bringe faklen gennem Tibet. Tibetanerne demonstrerer ikke over faklen, men for frihed og selvstændighed i særdeleshed. Jeg foreslår at du google lidt rundt.

TanteOda

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2008 af mathon

De olympiske Lege

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. april 2008 af madssi (Slettet)

Der kommer jo også protester andre steder fra, i verden. Det er Kinas undertrykkelse af det tibetanske folk, der strider i mod andre samfundsnormer, rundt om i verden.
Danmark "ser op" til USA, men USA boykotter ikke åbningscermonien, derfor gør Danmark det heller ikke. USA har jo også i flere årrækker, har undertrygt et folkefærd, hvilket i den grad strider i mod Forfatningen, hvilket det Amerikankse demokrati er bygget på. På denne måde ville det virke endnu mere dobbelt moralsk af US at udelukke Kina, bare fordi Kina også undertrygger, f.eks. det tibetanske folk. Disse undertryggelser, er altså grund for protester, da folk mener frihed og lighed kommer over alt andet.

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. april 2008 af Pettson

"Op til OL i Kina i 2008 har der været fokus på menneskerettighedsspørgsmål, og de kinesiske myndigheder har lovet at forbedre menneskerettighedssituationen i landet inden OL. Ifølge Amnesty International er det ikke sket, tværtimod slår kinesiske myndigheder ifølge AI hårdere ned på aktivister på grund af OL end tidligere. I marts 2008 kommer der atter massivt fokus på problematikken. 10. marts bryder de værste uroligheder siden 1989 ud i Tibet, da buddhistmunkes demonstration for et frit Tibet udvikler sig til afbrændinger af kinesiske butikker og voldsomme uroligheder i Lhasa. Det kinesiske militær slår hårdt ned på uroen, og vestlig presse sendes i en periode ud af Tibet. Flere lande truer med et boykot, hvis menneskerettighedssituationen ikke forbedres."

Kilder: FaktaLink, EMU, Wikipedia og Infomedia
Research: Henning Due, Emma Knudsen og Line Seidenfaden
http://politiken.dk/sport/fakta_sport/article490990.ece

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. april 2008 af aabfan (Slettet)

For at sige det kort:
De olympiske lege har altid været et skaleskjul for nationalstater til at promovere sig selv. Det handler altså om politik og magt. Det er selvfølgelig en påstand, men tror ikke jeg skyder langt over. Men virkeligheden er selvfølgelig en anden, hvis det skal siges i officielle henseende.

Det er selvfølgeligt kommer bedst til udtryk i OL 1936, 1976, 1980, 2008. Men bevidner vel bare, hvor dekadent det hele er. Ovenstående eksempler er blot dem, hvor det tydligst er kommet til udtryk igennem de effekter legene har medført.

Kom lidt langt fra emnet, men ja, faklen repræsentere Kina og det kinesiske 'regime' og alt hvad dette indebærer. Så er det jo logisk, at folk demonstere når de ser faklen, som ifølge demonstranterne repræsentere den absolutte modsætning på det kinesiske styre. I deres øjne, er det ikke legitimt at lade det officielle Kina løbe med en fakkel, der repræsentere det komplet modsatte af dette udemokratiske styre.

En anden hypotese kunne være, at faklen legitimere en demonstration. En demonstration, der måske ikke bare er rettet på Kina men også hjemlandet. Det kan du bl.a. se på den rute, faklen bliver rejst på. (Moskva?)

Du finder garanteret også flere analyse af dette inde på infomedia el.lign.


Skriv et svar til: de olympiske leje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.