Samfundsfag

Atombombe trussel

07. maj 2008 af christian Thøgersen (Slettet)
hej. jeg sidder og skal diskuttere hvorvidt truslen om et atomangreb i dag er real, min lærer siger jeg skal bruge nogle teorier, men jeg kan simpelhen ikke komme i tanke om nogle er der ingen der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. maj 2008 af FredeW (Slettet)

Man må grundlæggende skelne mellem situationen hvor en stat angriber en anden med atomvåben og den situation hvor en begrænset gruppe får fat i et atomvåben og anvender det.

Ved atomkrig mellem stater er teorivalget oplagt. Når det gælder stater med et fredeligt forhold til hinanden (og de fleste stater der har atomvåben i dag har et nogenlunde fredeligt forhold indbyrdes) kan man anvende alle de liberale teorier inden for IP (for når stater ikke går i krig med hinanden smider de heller ikke atomvåben på hinanden).

Når det gælder stater der ikke har et fredeligt forhold med hinanden kan man anvende forskellige afskygninger/videreudbygninger af/på neorealismen. Traditionelt anses magtbalancen her for at være vigtig (stater går i krig for at bevare den osv.), men med atomvåbnene ændrede denne situation sig. Det kunne ikke længere betale sig at gå i krig, for det kunne risikere at betyde gensidig udslettelse. Søg evt. på "balance of terror" eller noget i den stil.

Når det kommer til vrede grupper der får fat i en atombombe er risikoen større, for her er det svært at gengælde med et atomangreb, og hvis de grupper, der angriber, ikke er bange for at miste livet, så...
Alt efter hvordan ens fokus ligger vil forskellige teorier om terrorisme eller om "fejlslagne stater" måske være relevante (det sidste kan bruges til at belyse risikoen for at terrorgrupper får fat i atomvåben).

Svar #2
07. maj 2008 af christian Thøgersen (Slettet)

ok tusind tak

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. maj 2008 af emul0c

Derudover er der et begreb som hedder Atomvåben ophæver Atomvåben. Jeg er ikke så meget inde i de teorier, men det er noget med, lande med atomvåben nødig vil angribe et andet land med atomvåben, da de ved de får den lige tilbage i sylten igen :D

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. maj 2008 af Jonna!! (Slettet)

Magtbalance-teorien kunne med fordel anvendes?

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. maj 2008 af miebabz (Slettet)

I princippet er truslen reel.

Ved tolden er der sjældent tid til at inspicere alle biler, lastbiler mm, og en ulovlig last kan derfor godt komme igennem. Vognen med den ulovlige last kan komme ombord i en færge og komme til et andet land. Dér kan den ulovlige last bruges til at fremstille en atombombe.
Altså, hvis nu den ulovlige last fx var et sprænghoved...

Skriv et svar til: Atombombe trussel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.