Oldtidskundskab

Hvad var I oppe i?

18. juni 2008 af abe_dk (Slettet)
Hej alle
Kunne godt tænke mig at høre, hvad I har været oppe i til old eksamen? :)

Brugbart svar (2)

Svar #1
18. juni 2008 af cirkel88 (Slettet)

Jeg var oppe i et par sider af Ødipus + nogle skulpturer der skulle analyseres (sidste år)

Brugbart svar (2)

Svar #2
18. juni 2008 af blackduck (Slettet)

#0

Hvorfor? Alle er stort set oppe i det samme pensum til old. Der er ikke den store variation, og det er de samme 15-20 tekster der går igen. Søg på noter til old her på portalen, og du vil finde dit svar.

Svar #3
18. juni 2008 af abe_dk (Slettet)

Jamen det er mere de efterantikke tekster, jeg var lidt nysgerrig efter. Dem tror jeg ikke man kan finde i opgaver..

Brugbart svar (2)

Svar #4
18. juni 2008 af jegvilhedde (Slettet)

Som perspektivtekst fik jeg en artikel, hvor der var en, der mente, at Odysseus og jesus mindede meget om hinanden - så tror, du kan komme op i lidt af hvert ;)

Brugbart svar (2)

Svar #5
18. juni 2008 af blackduck (Slettet)

#3

Helt i orden. Men husk nu at uddyb dit spørgsmål, det gør det meget meget nemmere for os andre :)

Det er helt klart dit antikke tekststykke som er vigtigst. Se evt. lærerplanen hvis du ikke lige tror mig. Der står direkte, at hovedvægten skal lægges der. Du får enten en perspektiverende tekst eller et moment (skulptur som regel, men det kan også være i har arbejdet med bygninger eller krukker). Jeg trak selv et udsnit fra Medea (en kvinde der ikke bliver behandlet særlig pænt, men som også selv er rimelig syg i roden), og fik en perspektiverende tekst af Amalie skram (en kvinde der følte sig undertrykt).

Det eneste jeg rigtig sagde var, at kønsrolleproblematikken er evig-aktuel. Det er blevet meget meget bedre i løbet af de seneste 20-30 år, og nu ser du kvinder bestride de mest magtfulde topposter i verden, kvinderne er kommet i overtal på universiteterne og gymnasierne og er juridisk højere stillede end mænd. De har småproblemer med ligeløn på det private arbejdsmarked, men har så tilgengæld undsluppet ting som værnepligt og vinder altid sagerne om forældremyndigheden. Metroseksuelle mænd viser hvor vildt det efterhånden er. Derudover vidste jeg tilfældigvis fra dansk, at Skram ikke tror på at man kan ændrer sin stilling som kvinde, mens Medea gjorde oprør. Mest en lille sludder for en sladder :)

Svar #6
18. juni 2008 af abe_dk (Slettet)

Okay, tak for info :) Vil gerne høre flere.
#4 - hvordan minder de om hinanden?
#5 - Okay, det lyder da ikke så svært igen. Men en perspektiverende tekst skal den være af nyere tid, eller kan man fx få et vers fra Odyseen som man ikke har læst før?

Brugbart svar (2)

Svar #7
18. juni 2008 af blackduck (Slettet)

#6

Hvis det er en tekst SKAL den være nyere. Men nu er old-lærer lidt underlige, så jeg tror at nyere tekster er defineret som noget der ikke er antikt. Det kan altså godt være en tekst fra 1800-tallet. Men det kan aldrig være et vers fra Odyseen er lignende, det er jo netop antikke tekster.

Og nej, det er ikke ret svært. Det er blot en test i lidt almen viden, hvor du i mit eksempel lige skulle vise at du kendte lidt til hovedtrækkene i kvindefrigørelseskampen.

Svar #8
18. juni 2008 af abe_dk (Slettet)

Okay, så er jeg mere rolig :)
Hvis jeg får et monument i stedet, så får jeg derudover også 2-3 perspektiverende dvs. at de også skal være fra nyere tid fx thorvaldsen eller?
(Vi har opgivet skulpturer)

Brugbart svar (2)

Svar #9
18. juni 2008 af 9Ni (Slettet)

den ene skal være antik mens de andre skulpturer er af moderne art, som du selv skriver thorvaldsen

Svar #10
18. juni 2008 af abe_dk (Slettet)

Okay ;) Og er alle skulpturerne inspireret af samme tidsperiode? Altså trækker jeg fx en klassisk antik skulptur, kan de perspektiverende skulpturer så godt være arkaisk inspirerede eller skal de være inden for samme tidsperiode, dvs. alle skal være klassiske?

Brugbart svar (2)

Svar #11
18. juni 2008 af jegvilhedde (Slettet)

#6
De minder om hinanden på den måde, at odysseus ved list skulle undgå fristelsen. På samme måde gjorde jesus, man måtte ikke bukke under for fristelsen - noget i den stil - men brugte teksten meget lidt :)

Brugbart svar (2)

Svar #12
19. juni 2008 af Epimetheus (Slettet)

den perspektiverende del er defineret som efter-antik dvs. enten efter 476 e.v.t. eller 529 e.v.t. alt efter hvilket periodiseringsprincip man bruger

Skriv et svar til: Hvad var I oppe i?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.