Geografi

Opvarmning af atmosfæren - Geografi

12. oktober 2004 af Rabiz (Slettet)
Hej

Der findes, efter hvad jeg ved, tre processor som opvarmer atmosfæren: Den naturlige drivhuseffekt, varmeledning og fordampning.

Det er især varmeledning og fordampning jeg har problemer med, så håber, at der er nogle som kan forklare processen kortfattet.

Mit eget bud på varmeledning er, at der er et monekyle som med høj fart støder ind i et andet monekyle, og derved frigiver varme? Jeg har ikke rigtig et bud på fordampningsprocessen.

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2004 af salbeik (Slettet)

reelt eksisterer der kun en ting som opvarmer atmosfæren og det er solens stråler.

Varmeledning som du kalder det, går også under begræbet difusion. Der ekisterer ikke varme på molekylært niveau som du tænker på det - der er nemlig ingen forskel på den varme du kender og molekyler med en hastighed. Dvs. fx er den varme du kan føle, blot molekylerne som støder ind i dig, de kan ikke afgive varme men derimod vekselvirker de med det de støder ind i og overfører energi og impuls - det er netop selve stødet som er det vi kalder varme.

Difusion er blot partikler med høj hastighed som støder ind i andre med lav hastighed, derigennem får de en middelhastighed/middel varme. Dvs. at dette er netop grunden til at en kop kaffe bliver kold med tiden, idet kaffens partikler støder ind i luftens partikler (der er langt flere partikler i luften end i kaffen) og derigennem mindskes hastigheden af partiklerne i kaffen med tiden, altså bliver kaffen kold. Man siger også at varme difunderer og det er netop det som sker i atmosfærer, som egentligt er en stor suppe partikler som hele tiden støder ind i hinanden. Fx bliver kontinenterne hurtigere opvarmet end havet, hvilke betyder at den varme fra jorden, opvarmer luften/atmosfæren over have.

Tilgængel køler havet langsomere end kontinenterne, hvilke betyder at havet nogle gange er varmere end kontinentere, så difunderer der varme fra havet over til kontinenterne igennem atmosfæren.

Jeg er ikke helt sikker på hvad du mener med fordampningsprocessen men jeg tror ikke rigtig på at denne proces kan opvarme atmosfæren idet fordampning kræver energi, så hvis denne process foregår i atmosfæren bevirker den jo netop at atmosfæren køler. Søger du på google med ordene "fordampningsprocess" og "atmosfære" finder du mindre en 10 hits - og ingen af dem siger noget om at atmosfæren kan opvarmes igennem denne proces - Så jeg er rimelig overbevist om at du har misforstået noget :D.

Den naturlige drivhuseffekt, sker så som du nok allerede har styr på igennem fx. frigivelse af CO2 fra respiration af træer, vulkaner, cytoplasma i havet ( små dyr som indeholder CO2 og som lever 200 år hvorefter de afgiver den optaget CO2), nedbrudte træer og mavegas fra køer (dette er ikke for sjovt, men tvært imod et problem som er meget seriøst og problematisk).

Dog vil jeg lige give et bud på hvad jeg formoder du mener med fordampningsprocessen: Den primære kilde til at atmosfæren er så kold som den er er pga. skyernes reflektionsevne. Skyerne består som du nok ved af vand og aerosoler (små partikler som vandet samles på). Altså sker der netop en nedkøling af luften (der tages energi fra luften og denne bruges til at fordampe vand) når vandet fra havet fordamper og danner skyerne, hvilke igennem difusion igennem atmosfæren kan sænke temperaturen.

Svar #2
18. oktober 2004 af Rabiz (Slettet)

Tak fordi du ville tage dig tid til at skrive et så grundigt indlæg.. Nu står tingene meget mere præcist.. :)

Endnu engang tak salbeik

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. oktober 2004 af salbeik (Slettet)

det var så lidt, altid en fornøjelse at kunne hjælpe

Skriv et svar til: Opvarmning af atmosfæren - Geografi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.