Geografi
Hvad er morænejord?
16. oktober 2004 af
Obie (Slettet)
Hej..
jeg har et spørgsmål:
Hvad er morænejord??
jeg ville blive meget taknemlig hvis der var nogen som kunne hjælpe mig med dette...
på forhånd tak...
jeg har et spørgsmål:
Hvad er morænejord??
jeg ville blive meget taknemlig hvis der var nogen som kunne hjælpe mig med dette...
på forhånd tak...
Svar #1
16. oktober 2004 af Katty (Slettet)
Det er noget jord som består af en usorteret blanding af sten, grus, sand og ler.
Svar #2
16. oktober 2004 af Slacz Maci (Slettet)
Lige for at proppe mere info på det :)
Det er de to istider:
Saale og Weichsel
Disse har haft størst betydning for udformningen af det danske
landskab.
Saale = Dækkede hele DK med is.
Weichsel = Nåede aldrig at dække Vestjylland (beg. For ca. 110.000 år siden).
Landskabsudformningen i disse to istider er især:
1)Gletsjerne har ført materiale med sig, og har aflejret dette som moræne i DK. Moræneaflejringer kendes ved, at de enten er meget dårligt sorteret eller slet ikke sorteret. Alt er blandet sammen (sten, grus, ler osv.)
2) Gletsjerne har flyttet materiale. Nogle steder er det blevet til bakker – andre til dale
3) Smeltevand fra gletsjerne, har oxo ændret landskabet, nogle steder har det ”gravet sig ned”, andre steder aflejret materiale, der – i modsætning til moræneaflejringer – er velsorterede.
..Og lidt mere:
MORÆNELANDSKABER:
Moræneflader og let bølgede morænelandskaber: Forekommer, hvor isafsmelitningen er foregået som frontalafsmeltning. Gletsjeren trækker sig længere og længere tilbage, uden at efterlade rester af gletsjeris foran isranden. Herefter er landskabet forholdsvist fladt.
Dødislandskab: Forekommer de steder, hvor der har været tale om arealafsmeltning - her efterlades partier af is foran den tilbagetrukne gletsjeris. (se fig. 13.10 for landskabsform)
Storformede bakkelandskaber: Er dannet i forbindelse med kortvarige kuldeperioder under isens afsmeltning. Gletsjerne har mast sig frem – eller gravet sig ned – i landskabet, og har skubbet materialer op foran isen – som bakker. Møns Klint blev lavet ved undergrundens aflejringer der blev presset op i bakkerne.
- håber det kan bruges :) (længe leve 2.g geografinoter på commeren \\o/)
Det er de to istider:
Saale og Weichsel
Disse har haft størst betydning for udformningen af det danske
landskab.
Saale = Dækkede hele DK med is.
Weichsel = Nåede aldrig at dække Vestjylland (beg. For ca. 110.000 år siden).
Landskabsudformningen i disse to istider er især:
1)Gletsjerne har ført materiale med sig, og har aflejret dette som moræne i DK. Moræneaflejringer kendes ved, at de enten er meget dårligt sorteret eller slet ikke sorteret. Alt er blandet sammen (sten, grus, ler osv.)
2) Gletsjerne har flyttet materiale. Nogle steder er det blevet til bakker – andre til dale
3) Smeltevand fra gletsjerne, har oxo ændret landskabet, nogle steder har det ”gravet sig ned”, andre steder aflejret materiale, der – i modsætning til moræneaflejringer – er velsorterede.
..Og lidt mere:
MORÆNELANDSKABER:
Moræneflader og let bølgede morænelandskaber: Forekommer, hvor isafsmelitningen er foregået som frontalafsmeltning. Gletsjeren trækker sig længere og længere tilbage, uden at efterlade rester af gletsjeris foran isranden. Herefter er landskabet forholdsvist fladt.
Dødislandskab: Forekommer de steder, hvor der har været tale om arealafsmeltning - her efterlades partier af is foran den tilbagetrukne gletsjeris. (se fig. 13.10 for landskabsform)
Storformede bakkelandskaber: Er dannet i forbindelse med kortvarige kuldeperioder under isens afsmeltning. Gletsjerne har mast sig frem – eller gravet sig ned – i landskabet, og har skubbet materialer op foran isen – som bakker. Møns Klint blev lavet ved undergrundens aflejringer der blev presset op i bakkerne.
- håber det kan bruges :) (længe leve 2.g geografinoter på commeren \\o/)
Svar #3
17. oktober 2004 af Obie (Slettet)
Woww tusind tak:D det hjalp mig virkelig meget!!!! Tak til begge to!!!
knus...
knus...
Skriv et svar til: Hvad er morænejord?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
