Samfundsfag

Den franske revolution - demokrati

06. december 2008 af halvmand (Slettet)

Den franske revolution medførte til store ændringer i samfundet , demokrati , og menneskerettigheder ..

Men jeg skal skrive en opgave om følgende ;

Analyser hvilkne betydning den franske revolution har haft for nutidens demokratiforståelse?

OG! diskuter konsekvenserne af at forsøge at sprede demokarti til nutidens autoritæere regimer

Hvad kunne jeg svarer på det :S???


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. december 2008 af casparado (Slettet)

Til det første der skal du bruge en historisk og institutionalistisk tilgang og fokusere på stater og sociale revolutioner der alle hører under emnet "institutionel statsteori"

Du kan vælger flere tilgange til den sidste del, men der skal jo helst være en rød tråd igennem din opgave ift. den første del af besvarelsen.

Den danske "terror-ekspert" Lars Erlsev Andersen har skrevet meget omkring USA´s forsøg på at sprede demokrati i mellemøsten (jeg synes bare det er spændende, også fordi han har en interessant tese omkring at fordi vi i vesten ikke tillader at de i mellem-østen bekriger hinanden, så får de ikke demokrati, fordi demokrati i Europa opstod på baggrund af en erkendelse af at vi bliver nødt til at leve i fred, fordi omkostninger ved krige er for store). Så det var en ting.

Men mere nærliggende ift. det første spørgsmål (og min anbefaling) er at kigge på Jørgen Møllers forskningsprojekt indenfor statsteori. Hans tese er at tidligere statsdannelse kan forklare nuværende stater, og at stater uden feudalismer ender som ikke-liberale-autokratier (eg. Hviderysling, Kazakstan, Usbekistan etc.)

En helt anden aproach er at se på hvor "politisk socialisering" foregår, altså nedarvningen af politiske værdier fra en generation til den næste. Der er Robert Ingelhart rigtig god ift. hans store projekt omkring postmaterialisme


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. december 2008 af casparado (Slettet)

Øhm. Du kan jo selvfølgelig også se på Tysklands udvikling ift. Frankrigs, det er ret interessant hvordan tyskerne hurtigt har taget ideen om demokrati til sig på trods af at tyskerne gentagende gange har haft ufattelige dårlige erfaringer med deres regerende ledere. Jeg vil hel klart anbefale dig at låne følg. på biblo. Det er godt nok på engelsk, men den er knap så svært igen.  Den er meget overordnet men den giver et virkelig godt overblik over de komplicerede sammenhæng, både historisk og nutidsmæssigt, hvilke konflikter landene kæmper med etc.

"Comparative Politics Today - A world view" 9th edition. Gabriel A. Almond; G. Bingham Powell, JR; Russell J. Dalton; Kaare Strøm. Pearson 2008

Den ville jeg anskaffe mig. Men altså hvis i haft omkring statsteori så er det nok der du skal hente dit teoristof, ellers så spørg din vejleder


Svar #3
09. december 2008 af halvmand (Slettet)

tusind tak ;)! det hjalp meget ..


Skriv et svar til: Den franske revolution - demokrati

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.