Studievalg og videregående studie

Lektor og professor

08. december 2008 af stol (Slettet)

Hvad er forskellen på en lektor og professor på universitetet?


Brugbart svar (2)

Svar #1
08. december 2008 af klotte (Slettet)

en lektor underviser og forsker

en professor leder et institut med mange lektorer


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. december 2008 af NuclearWarhead (Slettet)

Mjah, der kan nu sagtens være flere professorer på et institut. På mit institut, Institut for Sprog, Litteratur og Kultur på AU, er der fx flere professorer, vi har en professor i sektion for klassisk filologi hvor jeg studerer, sektion for engelsk har to, fransk har en, italiensk har en, mens tysk har en professor emeritus (dvs. en pensioneret professor), og spansk og portugisisk slet ikke har en professor overhovedet.

Det ville nok være mere rigtigt at sige at en professor er den højeste akademiske stilling. De både forsker OG underviser, naturligvis.


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. december 2008 af Jerslev

#0: Lektorer er blot ansat som forskere og undervisere - i første omgang er de adjunkter, men efter x antal år i embedet bliver de lektorer. Professorer er ledere af en forskningsgruppe.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. december 2008 af Larsendrengen (Slettet)

Lektorer kan skam også være leder af en forskningsgruppe.

Professorer er som #2 rigtig skriver den højeste akademiske stilling man kan opnå.

En leder af et institut behøver heller ikke være professor. På HCØ/Kemisk institut på KU har der i mange år været institutledere som "kun" var lektorer.


Svar #5
09. december 2008 af stol (Slettet)

Mange tak! Så forskellen på en lektor og en professor er mest at professoren også laver administrativt arbejde?

Hvad med en adjunkt? Forsker og underviser han/hun også?

Nu bliver jeg lidt nysgerrig, er der andre stillinger over/under? Er "ranglisten": adjunkt -> lekor -> professor, eller kan man ikke stille det sådan op?


Svar #6
09. december 2008 af stol (Slettet)

Ok, glem det første spørgsmål i #5, det fik #4 vist svaret på.


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. december 2008 af DON CARLOS (Slettet)

#5

Adjunkt <-> lektor, er vidst bare et spørgsmål om erfaring, men man skal have en eksamen fra en højerelæreranstalt.

Der er også titler som docent, som (jeg har opfattet) stort set ligner lektor-graden. Udover det, er der i visse fag en doktorgrad (ex: dr.med, dr,jur, osv.), som er den højeste akademiske titel du kan opnå i Danmark, men med forbehold for at der er mange fag, hvor man ikke kan skrive den disputas, er det som andre antyder professorgraden der er den højeste.

Anyways, det er jo ikke til at gennemskue alt det titel-ræs! :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. december 2008 af Larsendrengen (Slettet)

En lektor er fastansat, det er en adjunkt typisk ikke. Det er en tidsbegrænset stilling (3-4 år), hvor han/hun så skal vise om vedkommende er egnet.

Sådan foregår det i hvertfald indenfor naturvidenskab på KU.


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. december 2008 af NuclearWarhead (Slettet)

Man kan sagtens være fastansat som adjunkt. Efter et antal år kan man så blive lektorprøvet, og hvis man bliver godkendt, rykker man op i lektorklassen.

#7

Doktorgraden er en grad, en titel, ligesom fx kandidat eller ph.d. Professor, docent, lektor og adjunkt, derimod, er stillinger man kan beklæde. Dvs. en professor kan være dr.phil., men behøver ikke nødvendigvis at være det. En af vores undervisere, fx, blev professor i 2004 eller sådan noget, men blev først dr.phil. sidste år. Vores docent er også dr.phil., mens vores lektor "kun" er ph.d.

Desuden skulle det nok være muligt at skrive en doktordisputats inden for alle akademiske områder. Humanistiske doktorer bliver dr.phil., naturvidenskabelige dr.scient., teologiske doktorer dr.theol., osv. + dem du selv nævnte.


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. december 2008 af Larsendrengen (Slettet)

Det var også derfor jeg skrev ".....typisk ikke".

Det hører skam til sjældenhederne at adjunkter fastansættes (dvs. har jeg endnu aldrig hørt, men kan ikke udelukke det). For hvad er så den store forskel på en fastansat adjunkt og en lektor. Nu er det kun universiteterne vi taler om og ikke gymnasier.


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. december 2008 af Pettson

Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling har i juni 2004 udsendt et notat med titlen Stillingsstruktur 2004 for videnskabeligt personale ved universiteter.
Notatet er udarbejdet efter drøftelser med Akademikernes Centralorganisation, og der er et link til ”Aftale om ny stillingsstruktur 2004 for videnskabeligt personale ved universiteter” på ACs webside om universitets- og forskningsområdet: http://www.ac.dk/676

I notatet er der for hver af hovedstillingerne adjunkt, lektor, professor og professor med særlige opgaver (samt for en række andre stillingskategorier) en præcis ’Stillingsbeskrivelse’ samt et afsnit om ’Ansættelse og kvalifikationskrav’.

Du kan gå direkte til notatet her: http://www.ac.dk/files/pdf/Stillingsstruktur.pdf


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. december 2008 af klotte (Slettet)

Så fik vi vist sat det på plads- tak


Skriv et svar til: Lektor og professor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.