Kemi

bjerrumsdiagram

02. marts 2009 af hussiram (Slettet)

Oxalsyre kan fjernes fra rabarbersaften ved at tilsætte calciumchlorid, idet calciumioner
sammen med oxalat danner det tungtopløselige salt calciumoxalat monohydrat.
Følgende ligevægt indstiller sig i rabarbersaften
CaC2O4·H2O(s) --> Ca2+(aq) + C2O42-(aq)

I husholdningen kan Nonoxal anvendes til at fjerne oxalsyre fra rabarbersaft.
Nonoxal er en vandig opløsning af calciumchlorid, som indeholder 35 g
calciumchlorid pr. 100 mL.
Rabarbersaften med volumenet 2,0 L tilsættes 5,0 mL Nonoxal. Antag, at
calciumionerne ikke reagerer med andet end oxalat i rabarbersaften, og at
pH i rabarbersaften ikke ændres ved tilsætning af Nonoxal.
d) Gør rede for, at der udfældes calciumoxalat monohydrat i rabarbersaften efter tilsætning
af den angivne mængde Nonoxal ved 25 oC

Jeg har fundet stofmængderne af n(CrO4)= 0,013 og n(Ca) 0,0437

Hvad gør jeg så? Burde man ikke kunne vise at stofmængden af n(CrO4) er større end n (Ca)?


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. marts 2009 af Ramses I (Slettet)

Hvis det er opgaven fra maj 2007 har du 3,4 g oxalsyre i 1 kg af den pågældende rabarbertype. Så fyldes med vand op til 2 L. Molmassen for oxalsyreer 90,04 g/mol : 3,4/90,04 = 0,038 mol  ( i 2 L)

35g/100mL = 350g/L , Molmassen for CaCl2 = 110,99 g/mol : 350/110,99 = 3,153 mol/L

5 ml af 3,153 mol/L = 5/1000*3,153 = 0,016 mol CaCl2 = 0,016 mol Ca2+ (i 2 L)

molforholdet er 1:1

Kop Calciumoxalat = 2,57 * 10^-9 M2 v. 25 grader Kvrod(2,57*10^-9) = 0,00005 mol/L Ca2+ og C2O42-.

Så svaret er ja, der udfældes calciumoxalat monohydrat i rababersaften, men der skal tilsættes yderlige 7 ml nonoxal for at det passer støkiometrisk. Jeg ville sku nok vælge at tilsætte 10 ml extra, så vi ialt kommer op på 15 ml nonoxal.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. marts 2009 af karlheinz (Slettet)

Hvor har du 3,4 g oxalsyre fra? .. det står ikke i opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. marts 2009 af karlheinz (Slettet)

ups, har fundet det (;


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. februar 2010 af Buhly (Slettet)

 hvordan har du udregnet den ?:)


Brugbart svar (3)

Svar #5
15. marts 2010 af Karl-Johan (Slettet)

#1

Hvis det er opgaven fra maj 2007 har du 3,4 g oxalsyre i 1 kg af den pågældende rabarbertype. Så fyldes med vand op til 2 L. Molmassen for oxalsyreer 90,04 g/mol : 3,4/90,04 = 0,038 mol  ( i 2 L)

35g/100mL = 350g/L , Molmassen for CaCl2 = 110,99 g/mol : 350/110,99 = 3,153 mol/L

5 ml af 3,153 mol/L = 5/1000*3,153 = 0,016 mol CaCl2 = 0,016 mol Ca2+ (i 2 L)

molforholdet er 1:1

Kop Calciumoxalat = 2,57 * 10^-9 M2 v. 25 grader Kvrod(2,57*10^-9) = 0,00005 mol/L Ca2+ og C2O42-.

Så svaret er ja, der udfældes calciumoxalat monohydrat i rababersaften, men der skal tilsættes yderlige 7 ml nonoxal for at det passer støkiometrisk. Jeg ville sku nok vælge at tilsætte 10 ml extra, så vi ialt kommer op på 15 ml nonoxal.

- Du skal huske at omregne 100 mL til liter, så det bliver 350g/0,1L = 3500g/L

Og hvad er Kop?


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. september 2010 af Zuhal10 (Slettet)

 det er koncentration af opløsning...


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. marts 2012 af anne2x (Slettet)

Kop er vel opløselighedsproduktet


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. april 2013 af MetteThune (Slettet)

Der skal ikke siges 350 g/L / 110,99 g/mol, da enheden for de 3,153 derfor bliver L/mol - man skal i stedet sige:

 

110,99 g/mol / 350 g/L = 0,317 mol/L

 

Der skal nu herefter gøres som ovenstående:

 

5 ml af 0,317 mol/L = 5/1000*0,317 = 0,016 mol (resultatet er det samme)


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. april 2013 af MetteThune (Slettet)

Der skal ikke siges 350 g/L / 110,99 g/mol, da enheden for de 3,153 derfor bliver L/mol - man skal i stedet sige:

 

110,99 g/mol / 350 g/L = 0,317 mol/L

 

Herefter:

 

5 ml af 0,317 mol/L = 5/1000*0,317 = 0,0016 mol


Skriv et svar til: bjerrumsdiagram

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.