Religion

dharma- og moksha-hinduisme

31. maj 2009 af spkatrine (Slettet)

Hvad kendetegner hhv. dharma- og moksha-hinduisme og hvad er forskellen på dem?


Brugbart svar (2)

Svar #1
31. maj 2009 af Sveskerne (Slettet)

Er dharma ikke et begreb i buddhismen?


Brugbart svar (2)

Svar #2
01. juni 2009 af Johnny5 (Slettet)

til sveskerne: dharma = læren om buddhisme.


Brugbart svar (2)

Svar #3
01. juni 2009 af Sveskerne (Slettet)

Derfor kunne jeg heller ikke lige forstå hvad det har med Buddhisme at gøre...


Brugbart svar (2)

Svar #4
01. juni 2009 af kurt2323 (Slettet)

Dharma bruges både inden for buddhisme og hinduisme

I hinduismen og buddhismen moralsk og religiøs pligt, lov, orden eller kort sagt: Læren, den enhver rettroende bør rette sig efter og efterleve.

I hinduisme kan man skelne imellem mindst to former for dharma:

1. Den universelle, altomfattende og evige dharma (Sanatana Dharma), der danner grundlaget for verdensordenen. Mange hinduer vil henvise til Sanatana Dharma som det, der definerer, hvad hinduisme er. Det er på tidspunkter, hvor verdensordenens dharma forstyrres eller trues, at Vishnu manifesterer sig på jorden for at genoprette den (se avatara).

2. Den dharma der er knyttet til den enkelte person afhængigt af kaste, køn og livsstadium (varnashramadharma), og som danner grundlag for samfundets orden. Dvs. man skal udfylde sine forpligtelser i forhold til den status, man har i samfundet.

I den buddhistiske kontekst henviser dharma primært til læren: Den lære som den historiske Buddha gav, og som er en del af buddhismens tre tilflugter (triratna). Men den henviser også til fænomenernes struktur (elementerne) i den illusoriske tilværelse. Dvs. Buddhas lære er netop læren om tilværelsens illusion, altså: Dharma om dharma. I yderste konsekvens vil en buddhist hævde, at det er ét og det samme.

1. Dharma som læren: Indeholder Buddhas erkendelse og den metode, han anbefaler som middel til at frigøre sig fra genfødslernes kredsløb (samsara).

2. Dharma som det der udgør elementerne, er de faktorer der betinger den fysiske og psykiske sammensætning af ting. Dharma skal ikke forstås som egenskaber som sådan, men det der betinger tingenes sammensætning


Skriv et svar til: dharma- og moksha-hinduisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.