Biologi
Blodtyper
09. december 2004 af
Fjolset (Slettet)
Hej er igang med at lave rapport og er gået kold i et spørgsmål håber jeg kan få hjælp.
Spørgsmål: En mand med blodtype A gifter sig med en kvinde med blodtype AB. Hvilke blodtyper kan forventes hos deres børn, når det vides, at manden er heterozygot? Angiv også sandsynligheder for blodtyperne. Begrund svaret.
Tak på forhånd.
Spørgsmål: En mand med blodtype A gifter sig med en kvinde med blodtype AB. Hvilke blodtyper kan forventes hos deres børn, når det vides, at manden er heterozygot? Angiv også sandsynligheder for blodtyperne. Begrund svaret.
Tak på forhånd.
Svar #2
10. december 2004 af Susanne84 (Slettet)
Manden kan kun have koder på genene som følger eftersom han er heterozygot: IA,i
Kvinden koder for: IA,IB
Barnet kan derfor havne med generne
IA,IA eller i,IA = blodtype A
IA,IB = blodtype AB
i,IB = blodtype B
Jeg kender ikke noget til udregning af sandsynligheder, men vil umiddelbart mene at hver sammensætning har en 25% chance for at blive givet videre. Altså vil det være som følger:
IA,IA(25%) eller i,IA (25%) = 50% chance for blodtype A
IA,IB (25%)= 25%for blodtype AB
i,IB(25%) = 25% for blodtype B
Kvinden koder for: IA,IB
Barnet kan derfor havne med generne
IA,IA eller i,IA = blodtype A
IA,IB = blodtype AB
i,IB = blodtype B
Jeg kender ikke noget til udregning af sandsynligheder, men vil umiddelbart mene at hver sammensætning har en 25% chance for at blive givet videre. Altså vil det være som følger:
IA,IA(25%) eller i,IA (25%) = 50% chance for blodtype A
IA,IB (25%)= 25%for blodtype AB
i,IB(25%) = 25% for blodtype B
Skriv et svar til: Blodtyper
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
