Oldtidskundskab

iliadens 24. sang

21. juni 2009 af Sasu_one (Slettet)

Hej alle.

Er der nogen er jer der har notater til iliadens 24. sang eller bare kan give et kort resume om handlingen ? jeg skal til eksame i old i morgen den 24 sang er den eneste jeg ikke har fået læst :/

Mange tak på forhånd


Brugbart svar (3)

Svar #1
23. juni 2009 af Saratheg (Slettet)

22. sang Hektors død

Stemningen: Meget hård, forskel på de to krigere

Inden
Priamos beder Hektor om at lade være at kæmpe mod Achilleus, da han frygter for sønnens død. Priamos fortæller, at det ikke er en skam for en ung mand at dø i kamp, som det er for en gammel. Hans moder, Hekabe, bryder ud i jammer og beder ham ikke kæmpe, idet han vil dø for Achilleus' hånd og blive spist af hunde i achaiernes lejr.

90- 144
Hektor vælger ikke at lytte til sine forældre, og gik ud for at møde den berygtede Achilleus. Her kommer et af de såkaldte Homer lignelser, hvor en person i en bestemt situation karakteriseres med en sammenligt, der flytter blikket væk fra hovedhandlingen:
Ligesom en slange i bjergene, der har spist giftige planter, trods alt sit raseri tillader en hyrde at nræme sig den red, hvor den ligger og forbugter sig med død og fordærv glimtende i sit øje.
Hektor er altså slangen på jagt, og Achilleus er hyrden der jages.
Nu begynder han for alvor at blive banker og får en masse tanker.
Først vil han gå tilbage bag de sikre murer, men det vil skuffe Polydames(Hektors gode ven som sagde de skulle føre en rolig taktik mod Achilleus, skulle han have fulgt) Det er langt bedre for mig at enten vende tilbage levende elle dø en hæderlig død..
Eller han kan ligge alle skjold og våben på jorden og give ham rigdom.. men han vil bare dræbe ham tænker han.
(VIRKER SYG)
Men nej han vælger at gå i krig ( for så at se hvem Zeus vælger at holde med) men bliver hurtigt bange for den dominerende og hurtige Achilleus der blev sammenlignet med krigsguden Ares i styrke og udseende.
’’Så ham og gøs’’
Flygter

167-237
Zeus kan ikke holde ud at se på dette længere, at Hektor hans ven er så svag og flygter, derfor søger han hjælp blandt guderne om han skal befri ham for døden i dag eller la ham besejre. Athene blander sig straks og truer ham nærmest, idet hun siger han ikke vil blive populær hvis han hjælper Hektor.
Athene får lov til at gøre som på jorden.
Imens jagter Achilleus stadig Hekor, hvor endnu en homersk lignelse dukker op.
Som når en hund på bjerget har rejst er kid fra detes leje, jagter det gennem makien og skovens vildsomme kløfter der ikke kan undslippe.
Achilleus var altså overlegen og tvang hele tiden Hektor væk fra vækken samtidig med han gjorde de andre grækere klar over de ikke skulle blande sig.
Da de skal til at løbe byen rundt for 4. Gang (ved Skamandrios), gør Zeus et forsøg på at tyde fremtiden. Han vægter Hektors ogAchilleus' livi skæbnevægten( et forsøg på at udligne modsætningen mellem guddoms magt og skæbnen) . Phoibos Apollon, der tidligere har stået Hektor tæt, forlader ham nu. Pallas Athene træder frem til Achilleuisog fortæller, at hun hjælper ham og vil lokke Hektor frem. (Athene viser sin sande gud dom for Achilleus). Dernæst træder hun som Deïphobos frem til Hektor og byder ham at kæmpe mod Achilleus. Hektor bliver overordnet bevæget over, at Deïphobos har vovet sig ud fra bymurens sikkerhed.

Hektor fremstilles altså meget svag i dette afsnit, hvorimod Achilleus fremstilles som hævnrig stærk herre
 


Svar #2
23. juni 2009 af Sasu_one (Slettet)

mange tak :)


Skriv et svar til: iliadens 24. sang

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.