Studievalg og videregående studie

Jura VS. HA (jur)

15. august 2009 af Skoletamtam (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej!

Jeg er netop blevet optaget på jura, som jeg helt sten sikkert ville ind på, og jeg blev så glad da jeg blev optaget, fordi jeg slet ikke vidste, om mit snit var højt nok.

Nu er jeg dog lidt i tvivl om, om jeg skulle vælge HA (jur), fordi jeg altid har drømt om at bo i udlandet, arbejde i udlandet og ja, egentlig ikke bo i Danmark eller betale dansk skat.

Giver HA (jur) bedre muligheder for dette?

Hvad er fordelen ved jura? Hvad er ulempen ved jura?

Hvad er fordelen ved HA (jur)? Hvad er ulempen ved HA (jur)?

Jeg blev lidt skræmt af HA (jur) da jeg ikke er vild med matematik, men havde dog hørt, at den ikke var så slem.

Jeg valgte jura fordi man bl.a. ikke skulle have matematik, man havde mulighed for at blive advokat og generelt havde jeg det indtryk, at jura gav bedre muligheder (og større lønninger) end HA (jur). Passer det med bedre muligheder og højere lønninger?

Jeg vil gerne arbejde i private virksomheder, helst udlandet, og gerne som advokat. Jeg blev lidt overrasket over, at man ikke i DK kunne tage juraen mere international, så man kunne fungere som advokat fx i England (eller jurist for den sags skyld). Er det muligt at gøre sin jurauddannelse mere international, så man evt. kun skal tage nogle kurser for at kunne arbejde i fx en engelsk virksomhed?

Den jura man lærer på HA (jur) er vel ligeså dansk som almindelig jura - den kan vel heller ikke bruges i udlandet? Da er det mere erhvervsøkonomien man kan bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. august 2009 af Cindarella (Slettet)

 Jura på uni. er specifikt rettet mod fortolkning og anvendelse af dansk ret.  Derfor kan en cand. jur. ikke uden videre bruges hvis du vil være jurist i udlandet. Det vil normalt kræve i hvert fald en overbygningsudd. i det land du vil praktisere, og særligt i UK og USA skal du være opmærksom på, at det juridiske system er væsentligt anderledes.

Men du kan selvfølgelig godt blive ansat som cand. jur. i en virksomhed (eller udenrigsministeriet) og på den måde komme til udlandet. F.eks. er chefen for Maersk Container jurist. Du skal bare ikke regne med at arbejde med jura i udlandet alene med en dansk eksamen i tasken, for det er simpelthen ikke det uddannelsen går ud på.

Der er både fordele og ulemper ved uni-jura og handelshøjskole-jura. Som udgangspunkt er HA jur./cand. merc. jur. klart mere virksomhedsorienteret, og derfor bedre hvis du vil til udlandet. Til gengæld kan du ikke blive advokat eller dommer, og normalt heller ikke jurist i det offentlige. Nogle advokatkontorer ansætter dog cand. merc. jur'er.

Det er ikke muligt at give et råd om hvad der er bedst ud fra hvad du skriver. På den ene side kunne du godt tænke dig at være advokat, og det kræver en cand. jur., og på den anden side vil du gerne arbejde i en virksomhed/udlandet, og da er merc. jur. nok bedst. Men der er som sagt ikke noget der forhindrer dig i at søge ind i en privat virksomhed som uni-jurist, og derefter komme til udlandet.


Svar #2
15. august 2009 af Skoletamtam (Slettet)

Tak for svar.

Det vil sige, at jeg godt kan slippe for den danske skat, hvis jeg får et job i udlandet som jurist / advokat? Hvis jeg søger ind i en privat virksomhed som jurist, kan jeg komme til udlandet, hvor jeg fx arbejder i en dansk virksomhed i udlandet. Da vil jeg så heller ikke betale dansk skat osv., og jeg vil kunne bosætte mig i udlandet?

Hvordan klarer de to uddannelser generelt - er det juristerne der får højeste lønninger og størst mulighed for at arbejde i alle slags virksomheder (i udlandet), eller er det cand.merc.jur'erne der får højeste lønninger og bedre kan bosætte sig i udlandet mm.?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. august 2009 af Mrunivers (Slettet)

Det som jeg tror #1 mener er at du kan ikke bruge advokat/jurist uddannelse i udlandet uden overbygningsudd i selve landet, men at du sagtens i DK kan arbejde i virksomhed, som kommer til udlandet for arbejde som jurist/advokat. Men så betaler du jo stadigvæk dansk skat, og det er lige præcis det du gerne vil undgå.

Jeg tror det er det personen mener, men prøv spørg din studievejleder når du starter her d. 24 august.. Hun kan helt sikkert hjælpe dig lidt mere..


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. august 2009 af Melinka (Slettet)

Du kan sagtens komme til udlandet og arbejde som jurist med et cand. jur diplom i hånden. På overbygningen er der bl.a. fag som retter sig mod EU-lovgiving etc.


Svar #5
16. august 2009 af Skoletamtam (Slettet)

Melinka OK læser du det da selv, siden du er sikker på, at man kan få jobs i udlandet?

Derudover alle: Jeg er interesseret i at få lidt at vide omkring hvordan miljøet er på de forskellige universiteter. Altså, gerne nogle der læser jura på forskellige universiteter, evt. nogle der har skiftet (meget gerne dem der har skiftet universitet, og hvorfor man skiftede), og om det er rigtigt, at man på KU er snobber med Gucci tasker, og at man de andre steder er mere nede på jorden??


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. august 2009 af Cindarella (Slettet)

 En uddannelse siger intet om hvad man ender med at beskæftige sig med. På fødevarevidenskab og i medicinalindustrien arbejder adskillige fagfilosoffer; kunsthistorikere kan blive tekstforfattere på et reklamebureau og økonomer kan arbejde som journalister. Undtagelserne kan stort set tælles på en hånd: Man kan ikke være advokat eller dommer uden at være jurist. Man kan ikke være læge uden at være cand. med. og man kan ikke være statsaut. revisor uden at være cand. merc. aud.

Jeg vil påstå, at dine spørgsmål er blevet besvaret. Som det fremgår af enhver studievejledning er formålet med HA jur. at uddanne personer til private virksomheder, der har en juridisk og økonomisk baggrund. Det er ret åbenlyst, at man ikke får det samme juridiske kendskab som på jura på uni, når man skal dække flere fag. Omvendt har man naturligvis en bedre viden om økonomi og private virksomheder, end hvis man går på universitetet.

Vedr. miljøet, så er KU jura i indre by. Det har fordele og ulemper, men blandt ulemperne er, at det sociale miljø nok ikke er lige så veludviklet som andre steder, fordi lokalerne er ret spredte. Århus har generelt et rigtigt godt ry, og Aalborg regnes som stærk på erhvervsjuraen. Odense kender jeg ikke rigtigt noget til.

Men at spørge, om de studerende i kbh. er snobber med Gucci-tasker er direkte dumt. Tænk dig om! Der er 4000 studerende alene på jura, så det er ret åbenlyst, at der er alle typer studerende, fra advokatfars lille pige til halvanarkistiske kommende menneskerettighedsforkæmpere.


Svar #7
16. august 2009 af Skoletamtam (Slettet)

Kære Cindarella,

Er du selv jurastuderende?

Jeg vil venligst bede dig om at lade være med at svare på mine spørgsmål, hvis du skal svare på en noget uforskammet måde. Jeg spørger her inde, og jeg forventer ordentlige svar - at jeg stiller dumme spørgsmål kan du ikke alene konkludere, og jeg mener bestemt ikke at det er et dumt spørgsmål - dog lidt humoristisk, da jeg selvfølgelig godt ved, at man ikke kan tage alle over én kam. Jeg har dog hørt de karakteristiske meninger om de forskellige universiteter, så jeg ville blot høre, om de var rigtige, eller om andre havde deres egne meninger.

"At spørge om de studerende i KBH er snobber ... er direkte et dumt spørgsmål." og "Tænk dig om!" er begge citater der er meget grinagtige og jeg mener bestemt ikke du har ret til at skrive sådan til mig. Dét er netop dumt - at du skriver at mine spørgsmål er dumme. Mener du at de er dumme, behøver du jo ikke at svare, og bestemt ikke på den nedladende, uhensigtsmæssige måde.

Hvis man her inde vil reagerer uhensigtsmæssigt på noget folk spørger om, bør man holde sig væk, da man som regel ikke spørger for at provokere nogen, men derimod få noget viden og måske slå nogle rygter ihjel.

Så svar venligst på en hensigtsmæssig måde på mine (og andres for den sags skyld) spørgsmål, hvis man ønsker at svare på dem.

Dette er ikke for at provokere, men fordi jeg personligt bliver stødt når man svarer mig på en uhensigtsmæssig, måske lidt barnlig, måde, og derfor er jeg nødt til at bede folk svare pænt, hvis de ønsker at svare. Tak til alle der svarer rigtig godt på mine spørgsmål. :)

På forhånd tak.

Til alle: Man lærer jo både dansk jura på HA jur og på alm. jura, det betyder vel, at den del af HA jur man kan bruge udenlands egentlig udelukkende er økonomien, eller? :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. august 2009 af Mrunivers (Slettet)

Jah, det er økonomien og du fokusere selvfølgelig mere på erhversjura end bare almindelig jura :-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. august 2009 af Roman Garcia

De fag de har på ha (jur) og cand merc. jur er generelt mere rettet mod internationale arbejdspladser inden for virksomheder. Der er også muligheder for at tage en lang række internationale fag på alm. jura, men da ha (jur) er rettet mod virksomheder, som ofte indeholder et internationalt element, vil jeg sige, at det er den bedste løsning for dig.

Formålet med alm. jura er at give en generelt brugbar uddannelse inden for juraen, og i særdeleshed inden for danske retsforhold. Det vil sige, at der både skal uddannes personer til offentligretlige stillinger, dommere og advokater. På ha (jur) og cand. merc. jur er formålet primært at uddanne erhvervsjurister som kan indgå i virksomheder. Da de fleste virksomheder i Danmark indeholder internationale elementer, vil der være større fokus på det internationale aspekt på jura på handelshøjskolen end på alm. jura.

Dog synes jeg ikke, at du skal vælge uddannelse ud fra, hvor du skal betale mindst i skat. Det er meget svært at vide, hvilke fag, man finder interessant, og hvis man ikke finder de formueretlige fag interessant, er der nok ikke den store idé i at rejse til udlandet. Derfor synes jeg, du bør kigge lidt mere på dine styrker og se det i forhold til fagene. Er du stærk teoretisk eller er det mere analysen, som du er god til. Det med at tjene mange penge er alligevel overflødigt, når man gør regnskabet op.


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. august 2009 af Roman Garcia

Med hensyn til dit indlæg om, at Cinderella skal lade være med at svare på dine spørgsmål, så synes jeg egentlig, at hun svarede meget fint på dit spørsmål. Man kan jo sige, at man får svar, som man spørger.

Hvis du ikke kan lide hendes konstruktive svar, har du jo altid mulighed for at lade være med at læse disse. Det er selvfølgelig noget andet med spam, men jeg synes nu, at hendes svar var fyldestgørende.

Til spørgsmålet, om "det er rigtigt, at man på KU er snobber med Gucci tasker, og at man de andre steder er mere nede på jorden??" Kan man jo kun sige, at på store studieretninger finder man alle typer. Det er måske korrekt, at der er flere specifikke typer på én studieretning frem for en anden, men når man optager så mange, som man gør på jura, vil man unægteligt finde mange forskellige typer. Og ja, jeg kender flere på jura på KU.


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. februar 2010 af UGoen (Slettet)

 Hej skoletamtam.

Jeg læser selv Jura på Århus universitet og kender mange der læser på KU.

traditionelt siger man at bacheloren på KU er mere rettet mod offentligret/ministerier og Bachelor på Århus er mere rettet mod Privatret/advokat firmaer. 

Du kan altid skifte kandidat til et andet uni. Jeg syntes ikke det er dumt at du spørger om folk generelt er snobber. Umiddelbart findes der mange der har rige forældre og som gerne selv vil være rige og som regner med at blive det og som derfor har en tendens til at se sig selv som en del/eller kommende del af det højere sociale miljø i DK. Det er ikke alle, men nok flere end på historie :)

Til gengæld snakker du om at du vil vælge studieretning for at undgå den høje skat og det vil jeg sige er super dumt!

Jeg kender en del der læser jura rundt omkring i Europa og jo, du kan godt komme til tjekkiet og betale lav skat, men til gengæld får du ikke løn som advokat fuldmægtig og den løn du får når du er færdig svarer nok heller kke lige til 35-50.000 dkk.

Det er selvfølgelig op til en selv at ville tjene mange penge, men det er der bestemt mulighed for i DK. Bech-bruuns partnere tjente omkring 6.5 mio. sidste år. Det kan godt være du vil have mange gucci tasker, men mon ikke også der er råd til det.

Hvis du vil tjene rigtig mange penge så tag din kandidat i England eller USA. Jeg vil dog råde dig til at gå efter hvad du syntes er interessant og hvilket land du gerne vil bo i og ikke hvor de betaler mindst i skat. I kina er skatten foreksempel heller ikke høj eller hvad med Afrika? :)

Privilegiet ved en jura udd. er jo netop at du normalt kommer ud og får en rimelig høj løn, det gør at du kan vælge ud fra det du gerne vil og ikke så meget ud for løn.

Man kan blive rig indenfor alt, der findes mange håndværkere der har eget firma der tjener flere mio. om året. Og det er jo ikke sikkert at fordi du vælger den "rige" vej at du så ender med at blive rig, hvis du ikke er dygtig. 

Hvorvidt man får højeste lønninger som HA.jur end Cand.jur kommer jo an på hvor du bliver ansat. HA.jur er dog nok der hvor muligheden ligger mere lige for. Men undersøg det noget mere, sæt dig ind i hvilke fag du gerne vil beskæftige dig med.
Hvis du er ringe til matematik giver det jo ikke mening at tage en juridisk/økonomisk udd. hvis du ikke vil sidde med økonomi bagefter. 

Gå efter interessen/evnerne, så kommer lønningerne og trøst dig med at du nok skal få råd til en Audi og et stort hus hvis du bliver advokat også selvom du skal betale skat tilbage til samfundet for din lange udd. :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. februar 2010 af UGoen (Slettet)

 Derudover skal du huske at du kan tage en HA.jur og så overbygningen på kandidaten så du kan blive advokat.. men lidt økonomisk teori samtidig.

Det var i gamle dage at man ikke kunne gøre det.. det kan man godt nu :)

Så tager de 3 års bachelor og 4 års overbygning.. og så er der åbnet op for en ekstra konto i banken :)


Svar #13
25. februar 2010 af Skoletamtam (Slettet)

Hej igen,

Mange tak for de gode råd.

Har I hørt dårligt om juraudd. i Odense (i tilfælde af jeg vil flytte)? Eller er det generelt ligegyldigt hvor man læser, fordi alle ender ud med samme uddannelse? Hvor vigtige er karaktererne på jura - skal man forvente at være arbejdsløs for evigt med et snit på 02, og kan man aldrig blive advokatfuldmægtig med et snit på 02?

Jeg valgte jura uddannelsen istedet for Ha. Jur, da det viste sig at en Ha. Jur mere er økonomi med lidt jura. I gennemsnit tjente en jurist mere end en cand.merc.jur. Derudover valgte jeg også pr. interesse. :)

Er der egentlig nogen der kan hjælpe med lektiehjælp op til eksamen? Kunne være lækkert at drøfte fagene op til eksamen med en der vidste noget om det før.


Brugbart svar (0)

Svar #14
25. februar 2010 af Mrunivers (Slettet)

Skoletamtam:

Jeg står i en situation, hvor jeg enten vælger Jura eller HA jura. Jeg har bestemt mig, men jeg søger også HA. Jura. Jeg hælder mest selv til erhvervslivet, da man netop har mulighed for at komme ud i verdenen, men jeg vil gerne lære loven helt fra bunden. Måske vælger jeg så på overbygning, det økonomiske, så jeg har mulighed for at arbejde i udlandet hvis det var.

Bliv på dit studie, og når BA. Jur, så kan du gå den økonomiske vej ..


Svar #15
25. februar 2010 af Skoletamtam (Slettet)

OK. Dvs. du søger jura som 1. prioritet?

Ja, det er en god ide du giver med at tage økonomien efter min bachelor. :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. februar 2010 af Mrunivers (Slettet)

Ja Jura 1.prioritet via kvote 2, og Ha. jura som 2 prioritet..

Ja, har selv en kæreste og veninde der studerer derinde på 1. år i år og de har stået i din situation. Så nyd dit studie og hvis du virkelig vil erhvervslivet, så tag økonomien efterfølgende. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #17
25. februar 2010 af UGoen (Slettet)

 Jeg vil lige sige at i altså ikke skal nøjes med en bachelor i jura og så tag økonomi for så har i ikke muligheden for at blive advokater. Enten skal i tage HA jur eller også skal i tage cand.jur med nogle valgfar indenfor økonomi og så kan evt. vælge at tage nogle kursus fag i økonomi når I engang er blevet advokater. 
Derudover kan i nok ikke komme ind på en kandidat i økonomi hvis i kun har en bachelor i jura for der er det jo småt med matematik/'økonomi som i selv har nævnt.

Jeg vil sige at karakter er meget vigtige på jura. Forstået på den måde at hvis du har 02 i gennemsnit kan du måske godt blive advokat fuldmægtig på lolland falster, men ikke i nogle af de store byer. Der er en høj grad af fokus på karaktererne. Lige nu er situationen selvfølgelig hård med den økonomiske krise og hvis du kun har 4 i gennemsnit nu.. så er det træls :)

Når det er sagt, hvis du har et gennemsnit på 7 og du har lavet nogle ting ved siden af, studiejob, foreningsarbejde osv. så kan du godt gøre dig håb om et fint job.

Jura i Odense er en forholdsvis ny udd. så hvis I vil være sikre, så tag Århus eller Kbh. 

Held og lykke med det hele :)

ps.. lektie hjælp kan du få ved at melde dig ind i nogle foreninger på jura, så du lærer nogle fra de ældre årgange at kende. På den måde har jeg altid fået noter/dispositioner og gode råd op til eksamen. Det er guld værd :)


 


Brugbart svar (0)

Svar #18
25. februar 2010 af Mrunivers (Slettet)

Nej nej,

tror også det var en lille misforståelse.

Man kan jo specialisere sig indenfor formueretten ( hvor der er en masse under retter ) :-).. Som faktisk har at gøre med virksomheder. Når du så er færdiguddannet, så kan du jo tage økonomi delen (på 1 år), hvis ikke jeg tager helt fejl.

Det er hvad jeg har tænkt mig ..


Svar #19
25. februar 2010 af Skoletamtam (Slettet)

Men kan man ikke få jobs i KBH med et snit på 02, altså bare som offentlig jurist et sted? Jeg har et højt snit nu, men det kan jo altid dale... :(

Hvor kan man melde sig ind til der hvor man kan få ældre studerendes hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #20
26. februar 2010 af Roman Garcia

Nej i københavn kan man ikke få jobs med et snit på 02, men det skyldes primært, at der gives højere karakterer i Århus, og en selv middelmådig indsats i København belønnes med et 02. Der skal kæmpes lidt hårde for det i Århus. Dette viser bla. en undersøgelse foretaget af Djøf, hvor der i gennemsnit gives over én karakter højere i København.

Når virksomheder ansætter folk, så er det et helhedsindtryk og her spiller karakterer, sammensætning af valgfag, studiejob, netværk og andre aktiviteter ind. Ofte er det dog en nødvendighed med et godt snit, hvis det er en stilling, hvor der er mange ansøgere. Når der er mange ansøgere, foretager mange virksomheder en forsortering på baggrund af gennemsnit - dette er grunden til, at gennemsnittet spiller en rolle.


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.