IT

Hvordan omregne fra hex. til decimaltal?

16. august 2009 af Shais (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa,

Jeg kan ikke helt finde måden, hvorpå man omregner hexadecimal-tal til decimal-tal på? Fx hvordan "3F" giver "63" i decimaltal?

Kan ikke helt finde en system i det, og internettet har ej heller været til hjælp vha. google-søgning, så håber nogen kan hjælpe.

Tak på forhånd.

Mvh
En it-supporter-studerende :D


Brugbart svar (3)

Svar #1
16. august 2009 af Dynin (Slettet)

3Fhex=3*161+15*160=63dec ... se evt her http://da.wikipedia.org/wiki/Talsystem


Svar #2
16. august 2009 af Shais (Slettet)

Forstår stadigvæk ikke fremgangsmåden efter at have regnet mig frem til det vha. dine mellemregninger, da jeg ej kan få det til at give 63. Og linket hjælper heller ej på det,

Må så spørge min lærer imorgen. Tak for hjælpen og tilbagemeldingen under alle omstændigheder - det påskønner jeg :D.

Fortsat god aften :D.


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. august 2009 af zeppaz (Slettet)

Jeg kan prøve at forklare det på en lidt anden måde.

Vores normal tal-system indgår i 10 symboler, altså 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9

Det Hexadecimale tal-system ser anderledes ud på den måde at det indgår i 15 symboler.

den ser således ud 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 Efter 9 slår den over i bogstaver så A,B,C,D,E,F

For at gøre det lidt mere overskueligt kan man sige:

A=10,     B= 11,  C=12,  D= 13 ,    E=14,    F=15.

Årsagen til at der stoppes ved 15 er fordi i selve tabellen nedenfor indgår 16.

4096 | 256 | 16 | 1

Når man skal regne fra decimal om til hex kan man gøre det nemt med en tabel.

I dette tilfælde har vi tallet 63. Går 4096 op i 63? Nej det gør det ikke, så den skal være blank.

256 op i 63? nej.

16 op i 63? Ja, og det gør den 3 gange (med 15 i rest).

4096     |    256    |   16   |     1

-------------------------------------------

  ---              ---           3

Nu da vi har fundet ud af det, skal vi finde resten, så vi tager 16 og ganger med 3 hvilket er 48.

63 - 48 = 15 i rest.  Så hvor mange gange går 1 op i 15? 15 gange.

4096           |          256       |        16          |        1

-----------------------------------------------------------------

---                            ---                     3                   15

Nu til sidst kigger vi på hec tal-system og ser at F=15, så slutresultatet må blive:

3F.

Håber det var forståeligt! :)


Brugbart svar (2)

Svar #4
19. august 2009 af Dynin (Slettet)

#3 god forklaring :-)

..... meeeen citat Det Hexadecimale tal-system ser anderledes ud på den måde at det indgår i 15 symboler /citat er du helt sikker på det? 0,...,9,A,...,F det er vel 16 symboler ;-)


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. august 2009 af zeppaz (Slettet)

Ja det må være en tastefejl 


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. august 2009 af zeppaz (Slettet)

.


Svar #7
28. august 2009 af Shais (Slettet)

Har fundet ud af det, men tak for hjælpen, som jeg påskønner - tænker næsten som en computer nu med cimputersproget og al videnskaben man lærer herom - hihi :D


Skriv et svar til: Hvordan omregne fra hex. til decimaltal?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.