Fysik

et spørgsmål om dykkere

22. oktober 2009 af anmelder (Slettet) - Niveau: B-niveau

En sportsdykker har en dykkerflaske, som kan rumme 12 L. Den tomme flaske vejer 14 kg.
Hun fylder den med luft ved hjælp af dykkerklubbens kompressor.
Lav selv antagelser om temperaturen, og antag at atmosfærisk luft består af 20 % ilt (O2) og 80 % kvælstof (N2).

a) Hvor mange liter atmosfærisk luft skal der fyldes i flasken for at trykket bliver 200 bar ?

b) Hvad vejer den fyldte flaske?

Flasken er tung at bære ned til vandet, men bliver straks lettere, når den er i vandet.
c) Beregn opdriften på flasken i ferskvand?

Flaske er Trykprøvet til 232 bar (dvs. fabrikken garanterer, at flasken kan holde til et tryk på 232 bar).

d) Beregn hvor høj en temperatur, trykflaske kan tåle at blive udsat for.
 

Hjælp? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. marts kl. 21:08 af Unka3400

En venlig sjæl der kan give en hjælpende hånd?

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. marts kl. 22:38 af ringstedLC

a) 

\begin{align*} p_{atm.}\cdot V &= p_{flaske}\cdot V_{flaske} \\ V &= \frac{p_{flaske}\cdot V_{flaske}}{p_{atm.}} \end{align*}

b) Brug idealgasloven:

\begin{align*} p\cdot V &= n\cdot R\cdot T \\ n &= \frac{p_{atm}\cdot V}{n\cdot R} \\ m_{flaske} &= 14\,\textup{kg}+m_n \end{align*}

c)

\begin{align*} F_{op} &= \rho _{vand}\cdot V_{flaske}\cdot g \end{align*}

d) Brug igen idealgasloven:

\begin{align*} p\cdot V &= n\cdot R\cdot T \\ T &=p\cdot \underset{\textup{konstant}}{\underbrace{\left (\frac{V}{n\cdot R} \right )}} \end{align*}


Skriv et svar til: et spørgsmål om dykkere

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.