Historie

(romerriget) overgang fra republik til kejserrige

14. november 2009 af klinki (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej jeg skal lave en fremlæggelse om rommeriget i faget teknologihistorie.

jeg har læst en del om emnet, dog er der en ting der undre mig. i år 27 e.kr. sker der en overgang fra republik til kejserrige, men hvordan sker den ?  den har stor politisk betydning, men sker den ved en krig eller ???

jeg er lidt lost.

håber der er nogen der kan hjælpe :) - på forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2009 af Mac3 (Slettet)

I 27 f. Kr. (ikke efter) ophøjer senatet og folket Octavian til Augustus.

Inden da er Cæsar blevet myrdet i 44 f. Kr. Octavian er hans adoptivsøn, og han og Antonius (som vist nok var én af Cæsars hærførere) deler riget imellem sig. Octavian vil dog gerne have mere end den vestlige del af riget, så han besejrer Antonius. Han bliver ikke diktator ligesom sin adoptivfar, men kåres til rigets førstemand. Så vidt jeg husker, har han fedtet gevaldigt for både senatet og befolkningen i årene, der er gået siden Cæsars død.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. november 2009 af ...Style... (Slettet)

Det er rigtigt, som ? skriver. I år 32. f.Kr. fremlægger Octavian et berømt dokument for Senatet. Heri påstår han, at Ægypten skal have Antonius' del af Romerriget til arvning. Efter dette møde har Octavian Senatet i ryggen, og allerede herefter er løbet kørt for Antonius.


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. november 2009 af Kasper S (Slettet)

Efter mordet på Cæsar i 44 fvt. er der en tid præget af generel forvirring og optræk til borgerkrig. I efteråret 43 fvt. går Octavian sammen med de to tidligere generaler Marcus Antonius og Marcus Aemilius Lepidus og danner det 2. triumvirat. For at undgå at romerriget igen skal herskes af senatet og pengestærke enkeltpersoner, deles riget imellem dem, som tidligere er nævnt her.

Nu sker der dog det at Octavian misunder Antonius' position i Egypten. Dengang var Egypten den vigtigste korneksportør til romerriget og efter dårlig høst i 31 fvt. (både i Italien og i Egypten) brugte Octavian den situration som undskyldning for at angribe Antonius. Octavian påstod at Antonius nægtede at sejle korn til Rom som sultede. Det hele blev afsluttet i slaget ved Actium.

Octavian begynder nu at opbygget sit eget diktatur med ham selv i spidsen. Han har nøje regnet ud at han ikke kan ophøje sig selv til diktator som Cæsar gjorde. Det ville befolkningen og senatet ikke kunne lide. Derfor overtager han alle titler indenfor retsvæsnet og præsteskabet men kalder aldrig sig selv for enehersker.

Han kalder sig derimod en Cæsar (udtales i virkeligheden Kæsar jvf. oldgræsk καισαρ ). Derfra kender vi i dag ordet kejser.


Skriv et svar til: (romerriget) overgang fra republik til kejserrige

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.