Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

FYS, MAT , KEM krise!!

06. februar 2010 af 215 (Slettet)

 SRO ugen er på vej, og vi skal om en uge begynde at skrive den, altså de skrivedage som skolen giver os, da jeg har haft en dårlig oplevelse med 1.g's versionen af SRO vil jeg gerne gøre dette SRO bedre end det gamle, og derfor vælger jeg at starte nu.. !!

Vores lærere har valgt vores emne, og hvad vil skal skrive om... alt.. De vil gerne have at SRO'en skal skrives i rapport form.. Emnet som jeg har fået er svingninger, hvor jeg skal snakke om harmoniske svingninger, påvise det,  Hookes lov,  svingningstid, påvise. Det er fys delen,  Mat delen er at jeg skal beskrive harmoniske svingninger. KEM delen  Vibrationer i molekyler.. 

Har ingen anelse om hvordan jeg skal starte det,  da det hele skal kombineres, bare det som jeg har skrevet i teori er kun Fysik, og da SRO handler om at kombinere, har jeg ingen anelse om hvordan det hele skal blive kombineret hele vejen.. 

ER virkelig i krise....!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2010 af Jerslev

#0: Vibrationerne i et molekyle kan med god tilnærmelse approksimeres som en harmonisk oscillator.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. februar 2010 af DennisDeH (Slettet)

Det ligger nu ellers lige til højrebenet at kombinere de tre fag. Start med at læs lidt om differentialligningen y''=-k2y, som burde være forstålig med et basalt kendskab til differentialregning :). Derefter, så læs lidt om baggrunden for Hookes lov, således at du kan løse den fremkomne differentialligning ad matematisk vej og opnå forståelsen for fjederkraft mv. Derefter bør du nok sætte dig ind i lidt basal kemisk termodynamik (evt., hvis det skal være rigtig superb, så læs lidt om entropi, men dette er A-niveau (ligesom differentialligninger også er)), diffusion mv., hvad temperatur egentlig er for et begreb. Med dette i bagagen, så er en god SRO ikke umulig at lave.

Mvh. Dennis :)


Svar #3
06. februar 2010 af 215 (Slettet)

 Men på den måde... går du jo bare hvert emne ingennem enkeltvis, du kombinere også bare mat og fysik,  Desuden, har jeg Kemi på B, men er blevet smidt ud i Kem A stof.. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. februar 2010 af DennisDeH (Slettet)

Næ, det gør jeg ikke :). Man skal lære a kravle før man kan gå. Man kan ikke bare kombinere dem alle sammen fra starten, det vil virke meget forvirrende på læseren, når du skriver en SRO. Du bliver nød til at skrive om de ting jeg skriver (og selv forstå dem), før du kan komme videre til det felt hvor du kunne kombinere dem alle. Som Jerslev skriver, fx molekylers vibration :).

Jeg skrev om præcis det samme emne i SRP (dog kun fysik A og matematik A), og jeg startede med matematik-delen, beskrev baggrunden for differentialligningernes natur (som der nok ikke forventes her at du skal kunne redegøre for), hvorefter jeg analyserede Hookes lov, og brugte matematikken til at beregne stedfunktionen for fjederens bevægelse.


Svar #5
11. februar 2010 af 215 (Slettet)

 Hmm... jeg skal til at Jeg har lavet et forsøg til en af opgaverne hvor jeg skal tjekke om et lod ophængt i fjeder udfører harmoniske svingninger,.. har så målt hvormeget den falder og stiger med under svingningen pr.sek. og har derefter lavet en graf hvor y = afstand og x = tid, grafen ligner en sinuskurve. og da der for hamoniske svingninger gældes at den skal svinges i en sinuskurve, har jeg så bevist at ja den gør det..


Har jeg kombineret 2 Mat og fys her ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. februar 2010 af DennisDeH (Slettet)

Nej, jeg synes ikke du har kombineret de to her, ihvertfald ikke særlig godt. Du har slet ikke sandsynliggjort at loddet vil bevæge sig efter en forskrift, der kan beskrives ved en sinuskurve. Det er her du mangler Hookes lov, og det er her du mangler at udlede stedfunktionen. Men selve dit eksperiment virker tilsyneladende OK. Dog kan man med dataopsamlingsudstyr som fx Pasco Datastudio foretage mange målinger pr. sekund og derved få en emperisk beregnet sinusfunktion for loddets bevægelse.


Svar #7
11. februar 2010 af 215 (Slettet)

 Vil du gerne se hvad jeg har skrevet indtilvider.. bare databehandlings delen

der nogle ting som jeg er usikker på hvilket jjeg har markeret med rødt...


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. februar 2010 af DennisDeH (Slettet)

Ja, prøv da bare at smid det op engang ;)


Svar #9
11. februar 2010 af 215 (Slettet)

 af specielle grunde kryptere jeg den.. koden sendes til dig

Vedhæftet fil:SRO- Fjeder.docx

Brugbart svar (0)

Svar #10
11. februar 2010 af DennisDeH (Slettet)

Jeg har lige hurtigt skimtet din opgave. Den eksperimentielle del er rigtig fint, og din databehandling er god. Jeg savner dog lidt dybere teori, og en lidt dybere sammenhæng mellem matematikken og fysikken. Du burde starte med en lidt længere introduktion til din opgave, og langsomt arbejde dig frem mod målet, nemlig din ellers fine databehandling, hvorfra du slutter at teorien er sandsynliggjort.

Hvis du sender mig en besked med din mail her, vil jeg gerne have lov til at sende dig min SRP, hvor du kan se hvordan jeg ville gribe sagen an (selvom jeg ikke har noget eksperimentielt i min SRP).


Svar #11
11. februar 2010 af 215 (Slettet)

vi har fået liste over hvilke ting som skulle indgå i opgaven, hvilket derfor begrænser det smule.. men hvor tænker du specielt jeg skal arbejde videre, desuden.. er jeg bange for at jeg kommer lidt over antallet af sider som var maks. så..


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. februar 2010 af DennisDeH (Slettet)

Din teori skal gøres bedre. Hookes lov skal altså beskrives, det er der ingen vej udenom. Evt., hvis du ikke har for godt styr på differentialligninger, så bare nøjes med at vise, at hvis man differentierer sin(cx) 2 gange, får man -c2sin(cx), hvilket passer ind i Hookes lov, der jo netop siger F=-kx, hvilket med Newtons anden lov kan omskrives til:

ma=-kx⇔mx''=-kx⇔x''=-(k/m)x
 

Her udfra kan du se at c2=(k/m), hvis sinus beskriver loddets bevægelse.


Svar #13
11. februar 2010 af 215 (Slettet)

 Jamen.. hvad kan man skrive om hookes lov... der er jo nærmest intetn at skrive om det


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. februar 2010 af DennisDeH (Slettet)

Uha, der er uendelig meget at skrive om Hookes lov! Hvad er det helt præcis den beskriver og siger? Den siger at kraften hvormed fjederen søger tilbage mod ligevægtstilstanden er proportionel med, og modsat rettet strækningen den strækkes over! Det kan man sq skrive meget om (jeg fik da omtrent 20 sider i min SRP til at gå med at anvende matematik på denne lov)


Brugbart svar (0)

Svar #15
11. februar 2010 af DennisDeH (Slettet)

Der kan da fx skrives om bevarelsen af den mekaniske energi i fjedersystemet, hvordan den potentielle og kinetiske energi er faseforskudt med en helt bestemt vinkel.


Svar #16
11. februar 2010 af 215 (Slettet)

jamen.. kommer det ik til at blive formeget ?..


Brugbart svar (0)

Svar #17
11. februar 2010 af DennisDeH (Slettet)

Så må du skære ned på andre områder. Det ovenstående er helt grundlæggende for hele dit projekt, og så kan det sq ikke bare udelades :).


Svar #18
11. februar 2010 af 215 (Slettet)

 Det er selve opgaven.. jeg oploader.. 

Vedhæftet fil:opgave.pdf

Svar #19
11. februar 2010 af 215 (Slettet)

er dette rigtigt

Ffjeder = -Ft <=> -k * x = -m * g <=> k*x = m * g ...
rigtigt ? 


Brugbart svar (0)

Svar #20
11. februar 2010 af DennisDeH (Slettet)

Nej, Ft er modsat rettet kx, så derfor skal der ikke være et negativt fortegn dér.


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.