Oldtidskundskab

Jokaste og hendes tro?

13. februar 2010 af ggf (Slettet)

Jeg er dybt forvirret! Gennem Sofokles' tragedie Ødipus har jeg haft det indtryk at Jokaste under ingen omstændigheder tror på guderne, men hvorfor i alverden ofrer hun så til dem? Ofrer hun kun for at rede sit eget skind? I så fald er hun jo heller ikke troende?

Er bare skide confuse :-S når hun ikke tror på spådommen tror hun jo som en selvfølge heller ikke på guderne, idet spådommen kommer fra guderne selv?

Jeg er især mere forvirret efter at have læst disse noter:

- Overfor spådommen: Hun forkaster den: s. 58 ”Rædselsprofeti”. Hun fortrænger den måske også? Hun tør ikke tro på den. – Hun har tidligere mistet et barn, som hun mener, er forgæves.


- Overfor guderne: Tror på dem ”..så ofrer jeg nu til dig..” – Guder er over menneskene – hun ofrer til guderne. Hun vil gerne have byen frelst, men ønsker ikke, at det skal gå ud over Ødipus. (også for hendes egen skyld)


- I forhold til spådommen: Hun forkaster den.


- I forhold til guder: guderne er hendes sidste håb. At guderne bliver taget til hjælp viser at de er over Ødipus. Hun siger: ”vort hus” – kan være eksempel på, at hun sætter individets behov foran samfundets, idet hun beder til guderne om at frelse egen familie. At hun sætter individets behov før samfundets ses måske også i, at hun er negativ
over for spådomskunsten som jo har taget hendes søn fra hende (og hun tror jo, idet Laios er blevet dræbt af en anden, at hun har mistet sin søn for ingenting)
 


Skriv et svar til: Jokaste og hendes tro?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.