Studievalg og videregående studie

Ha(it), Ha(almen) eller Cand.oecon

10. marts 2010 af bonghat (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej derude.

Jeg står og vil gerne i gang med at læse videre her efter sommerferien. Jeg blev student sidste år fra gym. Pt har jeg indsnævret mig til 3 uddannelser jeg synes er interessante: Ha(it), Ha(almen) og Cand.oecon. Alle sammen i Århus da jeg gerne vil læse der.

Jeg kunne rigtig godt tænke mig at høre nogle gode råd fra andre som evt har stået i samme dilemma eller læser på nogle af de nævnte uddannelser. Altså ting jeg bør tage med i mine overvejelser.

Det skal siges at jeg altid har haft flair for matematik og har Mat A på eksamensbeviset. Jeg kan godt lide at beskæftige mig med it, men har aldrig gjort det helt store i programmering udover datalogi i gymnasiet hvilket var ret tørt eftersom vores lærer var meget gammel og underviste i meget gammel og primitiv programmering. Af samme grund ved jeg heller ikke med sikkerhed om iT-vejen er mig. 

Lad mig høre hvad i har af kommentarer og råd. Det vil jeg sætte rigtig meget pris på :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
10. marts 2010 af Exupery (Slettet)

Vi har skrevet rigtig meget om Cand.oecon/Cand.polit-studierne herinde. Du kan finde trådene, hvis du søger lidt i forummet. For mit eget vedkommende må jeg indrømme, at Ha-uddannelserne aldrig har været et alternativ. Så vidt jeg ved, er der ikke et nær så højt niveau, som der er på nationaløkonom-linierne (selv om alle vel vil argumentere for, at deres er det sværeste og bedste), og jeg er ret sikker på, at Cand.oecon/Cand.polit-titlerne bliver regnet for en del mere, når du skal søge jobs efterfølgende. Flair for matematik er absolut godt at have! 

Men du skal selvfølgelig også tage stilling til, hvad du gerne vil bagefter. Vil du gerne arbejde i statsadministration, skal du selvfølgelig læse nationaløkonomi, men hvis du gerne vil arbejde med handel i en virksomhed, så er Ha-vejen måske mere for dig.

Min anbefaling vil klart være Cand.oecon, men det er nok heller ikke så mærkeligt, idet jeg studerer præcis det samme i København. Men jeg tror dog, at du kan regne med at få en mere grundigt, økonomisk studie på den linie. Desuden har vi matematik på meget højere niveau end Ha'ere.


Svar #2
10. marts 2010 af bonghat (Slettet)

Jeg har godt læst nogle af de andre tråde, og det er også derfor især HA(it) jeg er interesseret i at høre nærmere om eftersom jeg ikke har kunne finde ret meget om denne udover hvad der står på asb og og cbs' hjemmeside. Jeg må nok erkende at det der interesserer mig mest er handel og virksomhed, og dette er også hovedgrunden til jeg ikke allerede har valgt cand.oecon. Jeg er nemlig bange for at der går for meget samfundsvidenskab i cand.oecon for mig eftesom jeg ikke har planer om at blive minister eller lignende, men det er måske mig der har det forkerte indtryk af studiet? Studiet er jo trods alt på den samfundsvidenskabelige fakultet.

Jeg ved godt at man ikke skal fokusere på løn, og for mig er det vigtigste også at finde studiet jeg har lysten til fremfor studiet der giver den højeste løn som færdiguddannet, men alligevel ville det være spændende at vide lidt om hvad forskellen er på de forskellige uddannelser med hensyn til løn og chancen for at få job når man er færdig.

Men hvis der er nogle som læser HA(it) er jeg ret interesseret i at høre hvad i har at indskyde :)


Brugbart svar (2)

Svar #3
10. marts 2010 af Exupery (Slettet)

Cand.oecon stiler jo ikke just efter at uddanne politikere, det kræver ingen nævneværdig uddannelse at være det. Du vil snarere blive beredt på at kunne bestride en post som embedsmand, hvorfor du klart skal regne med, at vælger du Cand.oecon, så bliver det samfundsvidenskabelige økonomiske problemer, du kommer til at arbejde med. Det kunne eksempelvis være den offentlige sektors fremtidige finansieringsproblemer, hvor der helt sikkert vil blive stillet skarpt på offentlig service og forvaltnings udgifter såvel indtægter sat i relation til blandt andet demografi. Men der findes jo kolossalt mange emner, der skal gennemgås. Du vil blive slæbt igennem makroøkonomiske modelanalyser, der har til hensigt at analysere økonomien og vurdere forskellige forslag på, hvordan vi kan gribe ind om nødvendigt. Du vil også lære at analysere regnskaber og investeringer i relation til virksomheder, du vil lære om mikroøkonomiens samspil af agenter og så videre og så videre.

Men hvis du ikke interesserer dig for det samfundsfaglige aspekt, så er det nok svært at gennemføre sådan en uddannelse i længden.  


Brugbart svar (2)

Svar #4
12. marts 2010 af Zalam (Slettet)

#1

Nu kan man ikke rigtigt sammenligne de to uddannelser oecon og HA.

Nuvel i et vist omfang vil de appelere til samme jobs fx dem som vil arbejde med finansering.

Men der er også en lang række jobs, hvor firmaerne klart vil vælge en HAer frem for en oecon og omvendt.

HA uddannelserne har et meget højt fokus på praksis, management og ledelse. Teorien er der selvfølgelig også, men det er i høj grad anvendelsen der fokuseres på.


Brugbart svar (2)

Svar #5
13. marts 2010 af JohnLampard (Slettet)

Et super godt alternativ er netop oprettet på SDU. Oecon med en erhversøkonomisk retning. Om det bliver oprettet andre steder er jeg ikke klar over, men det lyder ihvertfald meget interessant. http://sdu.dk/Uddannelse/Fuldtidsstudier/Bachelor/OekonomiErhvervsoekonomi.aspx


Svar #6
13. marts 2010 af bonghat (Slettet)

 Det lyder også umiddelbart interessant! Men er ret bestemt på at jeg gerne vil læse i århus..


Brugbart svar (2)

Svar #7
25. marts 2010 af auoecon (Slettet)

 Jeg læser selv til Cand.oecon. i Århus og med hensyn til din bekymring om, at denne vil afgrænse dig til et job indenfor det samfundsvidenskabelig område, så er dette absolut ikke noget du behøver at bekymre dig om. Cand.oeconer er generelt meget efterspurgte indenfor det private jobmarked, og du har langt flere muligheder end med en HA.


De første fire semestre på oecon uddannelsen består af obligatoriske fag, men herefter har du mulighed for at gå lige den vej du finder mest interessant. Der er et bredt udvalg af områder du kan specialisere dig indenfor, såsom finansiering, regnskabsvæsen, mikro- og makroøkonomi, organisation, marketing og økonometri.

Den hovedsagelige forskel på HA og oecon studiet er det matematiske niveau. På HA uddannelsen har du selvfølgelig også fag som statistik, men fokuset ligger generelt mere på de bløde organisatoriske fag. Derimod bruger man på oecon mange ressourcer på flere hårde fag, såsom økonometri, matematik og statistik samtidig med, at disse kombineres med både virksomheds- og nationaløkonomisk orienterede fag. Personligt ville jeg ikke være foruden disse lidt hårdere fag og ved, at de vil være yderst nyttige for dig, når du skal arbejde indenfor erhvervslivet. Dermed sagt, så skal du have en stor interesse for matematik og statistik, hvis du vælger oecon uddannelsen. Rigtig mange falder fra netop pga. det matematiske niveau, men hvis du har et flair for det, så burde det jo ikke være et problem:)


Skriv et svar til: Ha(it), Ha(almen) eller Cand.oecon

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.