Dansk Historieopgave

Hobbes, Locke og Montesqieu

16. februar 2005 af Jonatan- (Slettet)
Jeg er igang med at skrive historie opgave om nogle af oplysningstidens samfundsfilosofer Thomas Hobbes, Locke og Montesqieu.
Jeg ville høre om nogen har skrevet om nogle af disse filosofer og derved muligvis kunne give mig vejledning eller inspiration?

Brugbart svar (1)

Svar #1
16. februar 2005 af Mads (Slettet)

Ja, jeg har da truffet bekendtskab med disse herrer. Jeg har dog mest kendskab til Montesqieu, så det er nok dér jeg vil kunne være mest behjælpelig.

Men hvad er det helt præcist du vil skrive om? Er det bare en skitsering af deres samfunds og menneskesyn? Eller er der noget bestemt du vil undersøge?

Brugbart svar (1)

Svar #2
16. februar 2005 af Roman Garcia

Du kan låne bogen "samfunds filosofi" af Hans Fink. Den er rigtig god og giver et godt overblik over de forskellige ideologier og strømninger. Hvis du vil beskæftige dig med Locke, bør du også skrive noget om Hume. Locke var ikke konsekvent empirist, men det var Hume derimod. Endvidere bør du nok også i den forbindelse få Comte og logisk empirisme/positivismen med, da det er en form for videreudvikling af Hume's empirisme. Til sidst kan du jo også nævne Aquinas, som ligger sig meget tæt op af Hobbes. Dog tager Hobbes udgangspunkt i naturretten som forklaringsmodel, mens Aquinas bruger religionen.
Start med "Samfunds filosofi" Det er et rigtig godt udgangspunkt

Brugbart svar (1)

Svar #3
17. februar 2005 af Jensus (Slettet)

"50 klassiske filosoffer : tænkere fra antikken til i dag" lyder også som en udemærket bog, hvor både Locke og Hobbes er nævnt. Prøv også www.leksikon.org ,selvom de er en flok socialister, og man derfor bør være lidt kritisk, og www.wikipedia.org. Prøv evt. bogserien "De store tænkere", der er både bind om Hobbes, Locke, Hume og Aquinas.

Svar #4
20. februar 2005 af Jonatan- (Slettet)

Tak for jeres svar.
Jeg har tænkt mig at disponere opgaven således at jeg først skriver i en indledning om alm. politisk filosofi og om hvorfor jeg har valgt netop dette emne.
Derefter vil jeg redegøre for og diskutere naturtilstanden og samfundspagten.
Efter det en redegørelse af Hobbes samfundsfilosofi, og hvorfor han vedhæfter sig dette "suveræne" statsstyre (altså med blik på den reelle histories indflydelse på hans tanke; borgerkrig etc.). Samtidig vil jeg drage paralleller og konstraster til andre filosofier især Locke, og jeg vil kigge på hvilken indflydelse Hobbes har haft for den politiske tænkning i Europa.
Jeg vil redegøre for Locke og Montesquieu i samme henseende og samme disponering. Og følgelig en diskussion omkring de 3 filosoffers uenighed og enighed.
Til sidst vil jeg så lave en perspektivering til samfundet idag og en konklusion.
Jeg har allerede lånt rigeligt af bøger og kildermateriale.

Skriv et svar til: Hobbes, Locke og Montesqieu

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.