Kemi

hjælp til kemiopgave

04. marts 2005 af Simone444 (Slettet)
Er der nogle, som kan hjælpe med denne opgave? Ville blive meget glad, hvis der var nogen som havde tid:-)

Opgaven lyder: En patient indtager 4 Marinol-kapsler, der hver indeholder 2,5mg THC. Kun 90 % af den indtagne dosis optages af organismen, hvilket sker umiddelbart efter indtagelsen. THC omdannes i leveren til inaktive stoffer, som udskilles. Efter 4 timer er halvdelen af den optagne masse af THC nedbrudt. Det antages, at omdannelsen er af. 1 orden med hensyn til THC.
- Hvor meget af den optagne THC har patienten tilbage i kroppen et døgn efter indtagelsen af de 4 kapsler?

Min løsning:
Hastighedskonstanten beregnes
k = ln(2)/t1/2
k = ln(2)/ 4 h
k = 0,173 h-1

Er kørt lidt fast efter dette. Er der nogle, som kan hjælpe? Hvis jeg bruger formlen: (THC) = (THC)o * e(opløftet i -k*t), hvad er (THC)o så?

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. marts 2005 af Epsilon (Slettet)

Patienten indtager 4 Marinolkapsler, som hver indeholder 2.5mg THC. Eftersom kun 90% af den indtagne dosis optages af organismen, skal du regne med, at

(THC)o = 0.90*(4*2.5mg) = 9.0mg

er den optagne masse af THC umiddelbart efter indtagelse af kapslerne.

Et døgn efter indtagelsen er den tilbageværende mængde THC

(THC) = 0.140625mg ~ 0.14mg

Kontrollér selv, at det passer; enten ved at bruge formlen, som du har opskrevet, eller ved at benytte, at 24 timer svarer til 6 halveringstider.

//Singularity

Svar #2
04. marts 2005 af Simone444 (Slettet)

tak skal du ha:-)

Svar #3
04. marts 2005 af Simone444 (Slettet)

troede at jeg skulle have koncentratioenen af (THC)o. Vidste ikke at man kunne regne den ud med masse

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. marts 2005 af frodo (Slettet)

du skal formelt set også have koncentrationen, men da der er ligefrem proporionalitet i dette tilfælde imellem masse og koncentration, gør det ikke noget, svarende til, at du bare gangede det med et tal, som du delte med bagefter.

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. marts 2005 af Epsilon (Slettet)

#3: Eftersom koncentration og masse er proportionale;

[THC] = n(THC)/V = m(THC)/(M(THC)*V)

vil såvel koncentrationen som massen af THC aftage eksponentielt med tiden, når reaktionen er af 1.orden mht. THC.

//Singularity

Svar #6
05. marts 2005 af Simone444 (Slettet)

Tak for begge jeres svar. Dejligt at i gider at hjælpe:-)

Skriv et svar til: hjælp til kemiopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.