Biologi

hjælp til genetik

12. maj 2010 af mariepedersen_6 (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej :)

jeg er simpelthen gået i stå ved et opgave i genetik som jeg synes er ret kringlet og håber der er nogen klogehoveder herinde som kunne hjælpe mig :D

Opgave 12:
En kvinde hvis farfar havde fenylketonuri, får et barn (en pige) med en rask mand som har to raske forældre, men også en lillebror med fenylketonuri. Da fenylketonuri er en sjælden sygdom, kan vi antage at kvindens farmor, mormor og morfar er homozygote for den normale/raske allel.

a) Tegn et stamtræ ud fra disse oplysninger.

b) Hvad er sandsynligheden for at barnet får fenylketonuri?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2010 af I_C_U (Slettet)

Føllings sygdom/ fenylketonuri er en recessivt nedarvet autosomal sygdom. Man skal altså have begge syge alleler for at udvikle sygdommen (=homozygot for den syge allel). Det vil sige det samme som at hvis forældrene, som begge er raske, får en syg dreng, er de begge bærere (altså heterozygote Aa for den raske allel). Dette betyder at når de får et barn har dette 25 % risiko for at blive sygt, samt 2/3 risiko for at være bærer af sygdomsallelen. Vi kan derfor sige at kvindens mand har 2/3 risiko for at være bærer. Kvindens farfar har lidelsen (homozygot aa) og videregiver med 100% sandsynlighed den ene sygdomsallel til kvindens far, hvorfor han er heterozygot for lidelsen. Derfor er der 50% risiko for at kvinden bliver heterozygot for lidelsen. 

Risikoen for at datteren får sygdommen er derfor: P(far bærer) gange P(mor bærer) gange 1/4 (= risiko for sygdom givet begge forældre er bærere) = 2/3 gange 1/2 gange 1/4 

håber det hjælper :)


Skriv et svar til: hjælp til genetik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.