Samfundsfag

opstilling af model

30. maj 2010 af biqqu (Slettet) - Niveau: A-niveau

DEt er meget muligt at der i år kommer nogle spørgsmål hvori vi skal opstille nogle modeller... Er der nogen der har et eksempel på hvordan en model kan se ud? Gerne flere?


Svar #1
30. maj 2010 af biqqu (Slettet)

Opstil en model:
I år vælger godt 38.000 danskere at trække sig tidligt tilbage, skriver nyhedsbrevet Agenda, der udkommer i dag og udgives af Dansk Arbejdsgiverforening, DA. En analyse baseret på tal fra Beskæftigelsesministeriets Dream-database og Arbejdsdirektoratets opgørelser viser, at folkeskolen mister næsten 1.300 lærere, sundhedssektoren mister knap 900 sygeplejersker, mens børnene må vinke farvel til 700 pædagoger. Virksomhederne mister omkring 700 ingeniører. Efterlønnen er attraktiv, og ud af overførselsindkomsterne er det den næsthøjeste med 142.000 modtagere kun overgået af førtidspensionen med 229.000.

Efterløn/Overførselsindkomst -> skatten stiger -> mangel på arbejdskraft -> virksomhederne producerer mindre ? privat forbrug falder sammen med investeringer (er dette en model?)

Hvis flere går på efterløn betyder det at staten ikke får skat fra denne del, men tværtimod vil der komme et hul i statskassen idet pengene både bliver givet væk i form af overførselsindkomst og samtidig får staten ingen skat. Da staten jo skal have denne sum penge et sted fra risikerer skatten at blive sat op, hvilket betyder at folk vil have mindre penge mellem hænderne, og derfor falder det private forbrug samt investeringer. Samtidig vil der være mangel på arbejdskraft (dog kun i en ”lille” mængde).
 


Skriv et svar til: opstilling af model

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.