Andre fag

Filosofisk Essay

02. juni 2002 af SP anonym (Slettet)
Vi har i min klasse fået stillet den opgave at skulle skrive et filosofisk essay, der tager udgangspunkt i de - filosofiske -tanker man gør sig før man sover.

Derved er jeg således frit stillet til at skrive et filosofisk essay, om faktisk talt lige det jeg har lyst til, så længe det bærer overskriften "Før jeg sover", og tager udgangspunkt i dette.

Problemet er at jeg ikke rigtig har nogen idé om hvilke filosofiske teorier jeg skal beskrive. For praktisk talt er det eneste jeg filosofere over før jeg sover, "Hvad er meningen med livet?" Men hvorledes jeg kunne bygge et filosofisk essay op omkring dette spørgsmål, kan jeg ikke komme på - hvis i har nogle idéer til hvilke emner jeg skal berøre i essayet, og hvordan det evt. kunne bygges op må i meget gerne skrive i dette forum, da jeg ikke rigtig selv kan komme igang, og det skal afleveres på tirsdag, hvorfor jeg har sat dagen af i dag til det :~)

På Forhånd Tak :)

NB! Opgaven skal ikke skrives på højt niveau, og der skal derfor ikke indgå forskellige teorier fra forskellige filosofer eller lign.

Svar #1
02. juni 2002 af SP anonym (Slettet)

"Meningen med livet" - det er nok en lidt voldsom gang filosofi at kaste sig ud i i et sådant essay.

Men det er tit og ofte en god ting, hvis du finder det lidt svært at komme i gang med et essay. Det kan vise sig at blive et glimrende afsæt for en meget personlig behandling af emnet; netop det, essays skal give.

Meningen med livet er naturligvis en del af denne filosoferen, men også kun en del. Prøv at tage fat i de mere jordnære ting først - og byg essayet langsomt op til de dybere filosofiske spørgsmål, hvis du ønsker. Det gør ikke noget, at du ikke planlægger det hele fra starten - den bedste måde at skrive et godt essay på er faktisk at starte helt fra bunden og så virkelig redegøre for sine tanker i teksten. Det er i hvert fald min erfaring.

vh,

Anders

Svar #2
02. juni 2002 af SP anonym (Slettet)

Problemet er at jeg ikke rigtig har nogen idé om hvilke filosofiske teorier jeg skal beskrive. For praktisk talt er det eneste jeg filosofere over før jeg sover, "Hvad er meningen med livet?"

Skrevet af dig selv - en lettere omformuleret version vil være en glimrende del af indledningen til dit essay. Lav en realistisk opbygning, hvor du (på skrift) undrer dig lidt over, hvad dit emne egentlig handler om - og arbejd videre udfra det.

F.eks., hvis du siger, "meningen med livet" er din eneste overvejelse - tænk igennem, om det nu også virkelig er sådan? Tænker man ikke på andet, som man så bare glemmer i en situation som denne? Hvorfor husker man kun disse dybe filosofiske "go'nat-spørgsmål"? Hvad med den nære hverdag og tanker m.h.t. den - vægter de mon mindre?

Svar #3
02. juni 2002 af SP anonym (Slettet)

... og så omsætter du bare alle disse tanker til skrift, så man kan se et forløb, en udvikling i din tankegang - endelig sluttes dér så af med et eller andet raffinement, der binder op på noget tidligere. F.eks. en eller anden form for stillingtagen til det skrevne, som du præsenterer på en spændende måde - gerne sådan at læseren virkelig får noget at tænke over efter gennemlæsningen ("hvad mente han egentlig generelt" - "hvordan skal den slutning forstås" - eller de rigtige go'e overraskelser, "nå ja, det er også rigtigt"-slutningerne, som kommer helt uventet).

God fornøjelse med skrivningen!

vh,

Anders

Svar #4
02. juni 2002 af SP anonym (Slettet)

Før jeg sover ligger jeg i min seng med lukkede øjne, og lader mit indre sind filosofere over de dybere filosofiske spørgsmål. Problemet er, at jeg ikke har nogen idé om, hvilke filosofiske teorier jeg skal beskrive. For det eneste jeg i det store hele filosoferer over før jeg sover, er det spørgsmål, som man end ikke gennem naturvidenskaben har kunnet besvare, "hvad er meningen med livet?"

Således har jeg valgt at indlede mit essay, og derved har jeg dannet grundlag for senere at kunne tilkendegive min undren overfor emnet. Hvad jeg dernæst vil beskrive ved jeg ikke..

For hvad jeg kommer til at tænke på, er en ukontrollet spørgende tankerække:

"Giver religionen forskellige svar på dette spørgsmål, eller er det bare bud på hvordan det hele er opstået - og tildels hvorfor?"

"Er det evt. den vestlige verdens måde at forme et livscyklus på, der udgør at livet gøres meningsløst?"

"Hvad sker der efter døden? Hvor var man før døden - var man der bare ikke? Har universet eksisteret i al tid?!"

"Er selvmord et resultat af, at der ikke skulle være nogen mening med livet?"

Og så videre..

Svar #5
02. juni 2002 af SP anonym (Slettet)

Det var egentlig bare, alle de her spørgsmål man stiller sig selv, som følge af den filosofiske udvikling man oplever, skal de besvares ?

Hvis ikke, består et filosofisk essay så primært af en række spørgsmål der er i udvikling, og på en eller anden måde altid svarer det forrige spørgsmål ?

Svar #6
02. juni 2002 af SP anonym (Slettet)

Jeg har forløbigt skrevet følgende, men jeg kan umiddelbart ikke lige finde på hvad jeg mere skal skrive - for essayet skulle jo gerne indeholder noget mer' - så jeg tænkte på om der var nogle, som eventuelt havde nogle forslag til hvad jeg kunne komme ind på, og hvordan jeg kunne skrive noget mere :~)

Før jeg sover ligger jeg i min seng med lukkede øjne, og lader mit indre sind filosofere over de dybere filosofiske spørgsmål. Problemet er, at jeg ikke har nogen idé om, hvilke filosofiske teorier jeg skal beskrive. For det eneste jeg i det store hele filosoferer over før jeg sover, er det spørgsmål, som man end ikke gennem naturvidenskaben har kunnet besvare, hvad er meningen med livet?

Men gør jeg mig virkelig kun denne overvejelse før jeg sover? Tænker jeg ikke på andet, som jeg så bare glemmer i situationer som denne? Hvorfor husker jeg kun disse dybe filosofiske spørgsmål? Hvad med den nære hverdag og tanker med henhold til denne – betyder de mindre?

Men er der nogen mening med livet, eller er alt hvad vi mennesker foretager os meningsløst? Hvis vores eksistens her på jorden er meningsløs, hvorfor er vi her så?

Svar #7
02. juni 2002 af SP anonym (Slettet)

Det ser ud til, du ikke føler dig helt sikker på mit forslag - så derfor er det måske en mindre god idé at bruge det. Ideen er jo blot, at du lader dine tanker komme på papir - hverken mere eller mindre :)

Deter lidt svært for mig at hjælpe dig mere, eftersom et essay jo er en meget personlig fremstilling - og mere hjælp vil formentlig ikke gøre noget lettere.

Et par gode råd, dog. Det, du har skrevet indtil videre virker lidt uoverskueligt - lidt som en "halv løsning", hvor du forsøger at være meget direkte i din skrivning, og så alligevel ikke. Det bliver tungt, kedeligt og det er svært at følge din tankegang. Skriv mere direkte og prøv at være lidt humoristisk - fang læseren på en eller anden måde, skriv f.eks. noget overraskende!

Det er lidt af en øvelse at skrive stile på denne måde - altså omsætte sine tanker direkte til skrift - og som sagt, hvis du er utryg ved det, så vælg en anden tilgang. Jeg taler blot af egen erfaring :)

vh,

Anders

Svar #8
02. juni 2002 af SP anonym (Slettet)

Og du vil drage stor nytte af ikke at være alt for filosofisk...
Det skal være noget jordnært, mere lommefilosofisk - hvad lavede jeg egentlig i dag - hvad skal jeg lave i morgen - og hvorfor? Hverdagsrefleksion!

Det ville blive et godt essay - hverdagsrefleksionen overfor den dybere, eksistentielle refleksion.

Svar #9
03. juni 2002 af SP anonym (Slettet)

Ja, jeg er ganske enig - en kombination af det meget filosofiske og af det mere jørdnære lommefilosofiske må være den rette løsning :~)

Jeg er også enig i - efter at have set på det med friske øjne - at min måde at skrive på, kun er en slags "halv løsning", idet der kun bliver stillet spørgsmål - som ikke bliver besvaret. Mit problem er, at jeg ikke rigtig véd hvordan jeg kan besvare nogle af de spørgsmål jeg stiller mig selv, på en mere hensigtsmæssig måde.

Noget jeg også er lidt i tvivl om, er den måde jeg skal inddrage min hverdag i essayet. Skal jeg stille spørgsmålet "Hvad lavede jeg i dag?", og dernæst besvare det ved enten at give et lille referat af dagen, eller ved blot at skrive noget à la "ikke noget, som brød de faste rammer jeg lever under"...

For det ville jo være rart, hvis jeg kunne få skrevet noget mere -det skulle gerne fylde 3-4 sider :-)

På Forhånd Tak !

Svar #10
03. juni 2002 af SP anonym (Slettet)

Hvis der er nogle som skulle have nogle forslag til, hvad man ellers kunne skrive om i et sådant essay, må i meget gerne skrive det i dette forum :~)

Svar #11
03. juni 2002 af SP anonym (Slettet)

Jeg har siddet hele dagen og tænkt over hvad jeg skulle skrive, men jeg har ikke rigtigt kunne komme på noget. Nedenstående er det jeg foreløbigt har skrevet, og jeg håber på, at der var en venlig person, som gad at læse det igennem, og forklare mig hvad der er godt og dårligt, hvorledes man bygger et sådant essay op, hvordan man på en hensigtsmæssig måde både gør sig nogle tanker, og stiller spørgsmål udfra disse, og derefter besvarer dem og gør rede for sine tanker på en fornuftig og hvordan jeg kunne komme igang med at skrive noget mere - for jeg er helt blank. Jeg håber virkelig der er nogle som gider at hjælpe mig med at komme med konkrete forslag på, hvad jeg kunne skrive og hvordan. På forhånd tak - essayet skal allerede afleveres imorgen klokken 13:00, så jeg har meget travlt :~)

Før jeg sover ligger jeg i min seng med lukkede øjne, og lader mit indre sind filosofere over de dybere filosofiske spørgsmål. Problemet er, at jeg ikke har nogen idé om, hvilke filosofiske teorier jeg skal beskrive. For det eneste jeg i det store hele filosoferer over før jeg sover, er det spørgsmål, som man end ikke gennem naturvidenskaben har kunnet besvare, hvad er meningen med livet?

Men gør jeg mig virkelig kun denne overvejelse før jeg sover? Tænker jeg ikke på andet, som jeg så bare glemmer i situationer som denne? Hvorfor husker jeg kun disse dybe filosofiske spørgsmål? Hvad med den nære hverdag og tanker med henhold til denne – betyder de mindre?

Men er der nogen mening med livet, eller er alt hvad vi mennesker foretager os meningsløst? Og hvis vores eksistens her på jorden er meningsløs, hvorfor er vi her så – hvorfor ligger jeg så her i min seng?

Jeg prøver at vende mit fokus over på hverdagen, men derved begynder jeg at undrer mig over min hverdag – hvad lavede jeg egentlig i dag? Det er som om, at den forgående dag bestående af skolegang, tid med kammeraterne, sejlads, middagsmad og lektielæsning, blot er som den forrige.

En ny tanke dukker op. En tanke der tager udgangspunkt i, at hele min hverdag skulle være styret af ét bestemt livscyklus. Et livscyklus, som deler min hverdag op i en række forud- og tidsbestemte aktiviteter, hvori jeg ikke får mulighed for, at kunne tænke videre over tingene. Således at mit fokus altid vil ligge på dagligdagen og det derved forbundene familieliv, der udgør den faktor, at jeg vil opfylde mit formål i livet – at formere mig.

Hvad skal jeg lave i morgen? – I hvert fald ikke noget der falder uden for de faste rammer jeg lever under.

Jeg oplever en rejse ind i mig selv, hvormed jeg begynder at undre mig over uendelighedsbegrebet. Hvordan kan noget være uendeligt? Jeg prøver at tænke på de græske matematikeres bevis af dette, for at kunne forstå det, men jeg forstår stadig intet!

Jeg begynder at undre mig over begrebet tid, og lader tanken om at universet skulle have eksisteret altid cirkulere rundt i mit hoved. Jeg mister mit psykologiske fodfæste, da jeg drager den kyniske konklusion, at selve menneskets eksistens her på jorden, blot skulle være en næsten ubetydelig lille brik, i et uendeligt puslespil.

Svar #12
03. juni 2002 af SP anonym (Slettet)

Hvilke problemer er typiske for essay opgaven ?

Et udvidet resume er uantageligt som besvarelse af B-opgaven, ligesom punkvise kommentarer også er det. Det giver også en dårlig besvarelse, hvis "pindene" bruges som disposition for opgaven, især hvis opgaveformuleringen "some soints" får dig til at fravælge de sværeste punkter, der som regel er de vigtigste for besvarelsen, (omhandler f. eks. tema).


Hvordan griber man opgaven an ?

Man må først gøre sig klart, hvad et essay om en tekst er.

I sit væsen er denne type essay et velafbalanceret prosastykke, der behandler de centrale aspekter af en given tekst på en klar og velstruktureret måde. For at nå det mål behøver man en fortolkning og analyse. I nogen grad er en fortolkning personlig, så man skal aldrig begynde at lede efter den "korrekte" fortolkning. Selvfølgelig er nogle fortolkninger bedre end andre, men kriteriet er næppe nogensinde "korrekthed". Nøgleordene er indsigt og forståelse af tekst



Den vigtigste del af forberedelsesstadiet er at tage noter.

Selvfølgelig fortæller "pindene" og spørgsmålet noget om, hvad du skal lægge mærke til, men det er ikke altid nok. I sådanne situationer er det bedste, du kan gøre, at kigge efter ting i teksten, som du synes er mærkelige, selvmodsigende, trænger til forklaring, dvs. alle de ting, som får dig til at undres. De allersidste sætninger i teksten indeholder sædvanligvis overordentlig værdifulde oplysninger.

Når du er færdig med at tage noter, er det på tide at begynde at skrive. Vær særlig varsom, hvis du erklærer dig enig med den ene eller den anden person eller mening. Sådanne erklæringer blokerer for fantasi og tanker, og du kan ende med at gentage nogle mere eller mindre interessante banaliteter i stedet for at uddybe tekstens betydning.

Et essays grundstruktur omfatter tre elementer,

1. Indledning/introduktion (sædvanligvis et eller to afsnit)

2. Uddybning (et antal afsnit)

3. Konklusion (sædvanligvis et afsnit)

1. Indledningsafsnittet fremsætter og forklarer kort, hvad hele essayet vil handle om. I denne sammenhæng er den første sætning af afgørende betydning; du skal begynde med straks at fange læserens opmærksomhed.

Indledningsafsnittet bør kort berøre hovedaspekterne af dit essay:

" Even naughty children must obey their teachers and parents, because the grown-ups represent what is right and what is wrong. In "Pictures", however, Amina is unable to obey both her mother and her teachers as they represent two conflicting views of life. This is closely connected to their different religions and native countries. Amina lives in Protestant England but was born in Muslim Pakistan.'

(from a student's essay)

Alt i alt bør indledningsafsnittet skitsere direkte eller indirekte, hvad du mener er tekstens hovedtema(er).

2. Uddybningsafsnittet uddyber de ideer og aspekter, som du har skitseret i indledningen - og måske nogle flere. Opgaven plejer at indeholde nogle "pinde", som det kræves, at du skal have med. Disse "pinde" er ikke ment som en disposition for dit essay og må ikke bruges som sådan, men de kan måske hjælpe dig til at opdage vigtige aspekter af teksten og til at sætte dig i gang.

Andre aspekter af teksten, som du kan inkludere er:

· synspunkt

· tone (er der f.eks. tale om ironi)

· handling

· omgivelser/baggrund

· billedsprog

· karakterisering

· budskab

· tekstens titel

Når du inkluderer disse ting, er det vigtigt, at du sikrer dig, at de er både relevante og relaterede til teksten. Således skal en karakterisering nævne en abstrakt egenskab og en illustration af denne egenskab ved hjælp af et eksempel. Eksempler kan enten være i form af et citat eller et kort men nøjagtigt referat af den relevante del/dele af teksten.

'Though busy Amina's mother is a patient woman who realizes how serious Amina's problems are. This is seen very clearly in the passage where she takes time to teach Amina about her religion instead of working in the shop."

(from a student's essay)

Et afsnit om tekstens billedsprog skal inkludere en henvisning til teksten og en forklaring af billedets betydning i konteksten.

Måske er et essays vigtigste træk dets velafbalancerede natur, hvilket betyder, at alt i et essay hænger sammen og ikke blot er en sammenføjning af enkeltheder. I den forbindelse er det vigtigt, at man har gjort sig helt klart hvilken betydning, man mener, de enkelt aspekter af teksten har dels hver for sig men også i relation til hinanden. Har man ikke gjort sig klart, hvilket formål de enkelte aspekter i teksten har vil man ikke være i stand til at relatere disse aspekter til hinanden på en måde, som udgør en helhed.

Vi kan skelne tre niveauer af sammenhæng: På laveste niveau finder vi velorganiserede afsnit, på næste niveau sammenhængende rækker af afsnit og på højeste niveau helhed i essayet. Med andre ord, du skal sørge for, at et afsnit leder naturligt videre til det næste, og at hvert nyt afsnit tilføjer noget nyt til essayet. Forsøg ikke at skrive et helt essay i et enkelt afsnit.

3. Konklusionsafsnittet. Konklusionen er din sidste chance for at overbevise din læser om, at du har skabt en velafbalanceret opgave, som har nye og relevante oplysninger at tilbyde om teksten. Derfor skal du at afrunde de aspekter, du har skitseret i indledningen og uddybet i hoveddelen af dit essay.

Svar #13
04. juni 2002 af SP anonym (Slettet)

Tak for hjælpen, det blev sgu udemærket til sidst :~)

Skriv et svar til: Filosofisk Essay

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.