Dansk Historieopgave

renæssancen

28. august 2010 af lionet - Niveau: 8. klasse

Hey i need help ... fast

Jeg skal lave en dansk fremlæggelse om renæssancen og dens tekster og skal finde ud af hvilke genre de skrev om og hvad de handlede om...

Altså om det var glade tekster eller sørgelige tekster om de handlede om krig eller sygdom eller hvad de gjorde...

 I må også gerne give nogle forfattere men ikke lige shakespeare eller leonora christina ulfeldt for dem har jeg allerede noget om :)

tak på forhånd :)

hilsen sofie


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. august 2010 af Seifos (Slettet)

Har du prøvet google/wikipedia og dine skolebøger - for der står det meste jo. :)

Men ellers - hvor meget skal du cirka bruge?


Svar #2
29. august 2010 af lionet

ikke så meget, det er mest det generelle og ja jeg har prøvet og kunne ikke finde noget

men ellers tak


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. august 2010 af Seifos (Slettet)

Jeg mente mere til hvor lang en fremlæggelse. :)

Og om du skal have noget historie og den slags med, eller om du kun skal fortælle om teksterne.


Svar #4
29. august 2010 af lionet

jeg har gennemgang af periode og alt sådan noget...

nu er det bare den generelle stemning, du ved som at middelalderen var mørk og kold og fyldt med sygdom, undertrykkelse kamp mellem bønder, herremænd og præster

- jeg er virkelig blank jeg skal aflevere den imorgen. er lidt bagud og det eneste jeg ved er at folk gik op i det individuelle individ 


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. august 2010 af Seifos (Slettet)

Ok. Men du kan jo fortælle noget om at de økonomiske forhold ændrer sig og derfor kommer der en ny stænderklasse (samfundsklasse) - nemlig borgerne. Af flere grunde får man en masse ny viden både på det naturvidenskabelige og humanistiske område - dels fordi der er mere overskudsstemning, folk har tid, råd og lyst til at være nysgerrige. Dels fordi der sker nogle forandringer ude i verden, bl.a. indtager osmannerne (dem der senere bliver til tyrkerne) byen Konstantinopel (det der nu i dag er Istanbul). Denne by har en stor samling skrifter fra det gamle grækenland og rom og de tekster kommer så til italien, hvor folk begynder at blive nysgerrige på dem og man kalder det derfor en genfødsel af antikken (renæssance betyder genfødsel) - denne betegnelse er dog en betegnelse som først er "kommet på" i senere tider (folk der levede i renæssancen gik ikke rundt og snakkede om deres tidsperiode - det gjorde man heller ikke i middelalderen, som også først fik påduttet sit navn i renæssancen).

Derudover blev man klogere på matematik (det lærte man både fra de antikke skrifter og fra araberne), det naturvidenskabelige (man fandt bl.a. ud af at jorden ikke var i centrum af universet (det geocentriske verdensbillede som understøttede kirkens teorier), men at det var solen der var det (heliocentrisk) og mange andre astronomiske opdagelser blev gjort. Man blev lidt klogere på det lægelige/biologiske plan, især på kemi og fysik også - man udviklede kunst etc etc og religionen udviklede sig også, bl.a. fandt reformationen sted. Det var faktisk også først i renæssancen man brændte hekse på bålet (i den såkaldte katolske modreformationsperiode især) og ikke i middelalderen som mange tror. Mange videnskaber har sit udspring fra denne tid, som oftest med inspiration fra antikken. Der var desuden også "de store opdagelser" med opdagelsen af bl.a. Amerika.

De politiske strukturer ændrer sig også - dels pga. borgerne og reformationen og derudover får man hen mod slutningen af renæssancen/starten af oplysningstiden enevælde (til forskel fra det er var før, som hed adelsvælde. det betyder at kongen nu selv kan bestemme alt, hvor adelen før fungerede som en slags rådgivere der også holdt kongen lidt i snor). Det er dog mere indviklet end som så, men det er næppe super vigtigt for din fremlæggelse, så der skal vi ikke ud i en større udredning. :)

Mht. dyrkningen af individet, så skyldes det jo også den generelle stemning der er i befolkningen og de nye opdagelser, erfaringer etc man har gjort sig.

Litteraturen på dette tidspunkt afspejler selvfølgelig alle de her nye ting der sker - på forskellige måder. Der er fra Italien især Boccacio, Macchiaveli (og dels Dante), Thomas Moore, i DK er det mest salmedigterne, især Thomas Kingo og Brorson, derudover skrev Tycho Brahe digte, udover at være videnskabsmand.

Jeg ved ikke om der er mere du vil vide noget om?


Svar #6
30. august 2010 af lionet

that pretty musch covers it...:) thanks

men ved du hvornår reformationen sluttede ? lille side spørgsmål :]


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. august 2010 af Seifos (Slettet)

Reformationen er jo en længere begivenhed, men den "startede" i 1517, hvor Luther fremsatte sine 95 teser (Luther er grundlæggeren, eller hvad man nu vil kalde det, af den protestantiske retning der tog form omkring reformationen, men der var også andre retninger. Den protestantiske er dog den vigtigste for Danmark). I DK begyndte de første lutheranske tanker at have indflydelse omkring 1520, hvor to danske munke tog til Wittenberg, for at høre Luther. Året efter begyndte den første munk Luthers lære, samme år overværede den kommende konge (Christian 3., som blev konge i 1534) Luthers retssag (Luther fik store problemer med den katolske kirke) og han interesserede sig meget for Luthers lære, så allerede heromkring begynder det altså i DK. I 1530 var reformationen "indført" i de vigtigste købstæder og i tiden fra 1534-1536 havde vi i anledning af reformationen og andre ting der skete i forbindelse med den også en borgerkrig ("Grevens Fejde") - man anser det år hvor den sluttede (1536), for at være det år, hvor reformationen var endelig indført i Danmark.


Svar #8
31. august 2010 af lionet

tak og er du god til samfundsfag ?

ny opgave om den franske revolution.

- som du kan se skal jeg igennem alle de store begivenheder der starter med 're' inden for en uge- skide irreterende jeg hader at fremlægge.  men jeg skal nok selv tjekke op på det ... ville bare være nemmere hvis du var ekspert på det opråde :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
31. august 2010 af Seifos (Slettet)

Altså jeg kan godt prøve at hjælpe dig, men så vil jeg nok foretrække at du finder så meget du kan selv og så hjælpere jeg dig med det du så har svært ved efter det? :)


Skriv et svar til: renæssancen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.