Kemi

Redoxraktioner

07. september 2010 af Chrestian (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej kære medstuderende (:

Sidder og bøvler med en redoxreaktion jeg simpelthen ikke kan få til at passe, derfor håber jeg på lidt hjælp!

Reaktionen hedder IO3 (-) + SO2 -> I2 + SO4 (2-) og begynder i neutral opløsning.

Min løsning giver 4IO3 + 3SO2 + 3H2O -> 2I2 + 3SO4 + 6H+

Her passer Oxygenerne ikke så der må være sket en fejl et sted?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2010 af PoKulaKi (Slettet)

Hvad har du fået oxidationstallene til? jeg mener at I falder 5, og S stiger 2, hvilket giver nogle helt andre koefficienter. 


Svar #2
07. september 2010 af Chrestian (Slettet)

Har ikke fået dem til 5 og 2 ihvertfald. Starter med at afstemme i så vi har 2IO3 på venstre side. Her er det jeg er lidt i tvivl.. Ladningen skal vel stadigvæk være -1 samlet set ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2010 af PoKulaKi (Slettet)

Hvad mener du med samlet set, mener du samlet for IO3- eller for 2 IO3- ?. der er en negativ ladning for hver ion.

Så første skridt bliver

2IO3- + 5 SO2 --> I2 + 5 SO42-

Den samlede ladning på venstre side er -2, og på højre side er den -10. Så vi lægger 8 H+ til på højre side. Så lægger vi 4 H2O til på venstre side for at få H'erne til at passe, og så er alle glade.


Svar #4
07. september 2010 af Chrestian (Slettet)

Hmm, hvordan er det du regner OT? Altså vi starter med at have den oprindelige reaktion. 

- Så afstemmer vi stofferne på hver side så de passer ikke? Det vil sige på venstre side ændre vi IO3- til 2IO3- ?

  Dvs. 2IO3- + SO2 -> I2 + SO4 2-   


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. september 2010 af PoKulaKi (Slettet)

OT for IO3- 

O har -2, og den samlede ladning er -1, så -2·3 + x = -1, hvilket giver x = 5

hvor x er OT for IO3-


Svar #6
07. september 2010 af Chrestian (Slettet)

Det jeg godt med på (: men skal vi ikke afstemme hele reaktions aktanter først? Hvilket var hvad jeg lige spurgte om. Altså skal vi ikke finde OT for 2IO3- ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. september 2010 af PoKulaKi (Slettet)

Jeg tror at der er et sted hvor vi har misforstået hinanden, ellers har du misforstået noget med hvordan oxidationstal fungerer. Nu får du den mest fyldestgørende forklaring jeg kan præstere. Så er jeg ikke i stand til at forklare det bedre på denne tid af dagen.

Venstre side OT(I) = 5, OT(S) = 4

højre side OT(I)=0, OT(S)=6

så I går 5 ned, og S går 2 op. Så koefficienten foran I skal være 2, og foran S skal den være 2. Så bemærker man lige at totallet i I2 gør at man ikke skal have et total foran I2.

Så gør vi som beskrevet i #3 og ender med

4 H2O + 2IO3- + 5 SO2 --> I2 + 5 SO42- + 8H


Skriv et svar til: Redoxraktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.