Kemi

Hjælp til kemiopgave

30. marts 2005 af lilly (Slettet)
Hejsa har lige nogle problemer med opgave 1 i eksamenssættet fra Maj 1997 (blå bog)

Borvand er en vandig opløsning af borsyre H3BO3. Borvand fremstilles med et indhold på 2,0 g borsyre pr. 100 mL opløsning.

Beregn den formelle koncentration af borsyre i borvand.
- hvordan finder jeg det? synes, at jeg mangler nogle infomationer...

Borsyre optræder som en monoprot syre, når den opløses i vand.

Beregn pH: ½ (9,25-log(0,100)) = 5,13 - er det rigtigt ?

På forhånd tak!

Svar #1
30. marts 2005 af lilly (Slettet)

er der ik please nogen der vil hjælpe ...

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. marts 2005 af Mads123 (Slettet)

Brug c*v=n til den første. n ved du vel godt hvordan findes ?

Den anden kan jeg hjælpe dig med at sige, at du skal bruge pufferligningen.

Svar #3
30. marts 2005 af lilly (Slettet)

jamen det er jo c der er den ubekendte... i den første opgave mht. den formelle koncentration... jeg kender ikke c...

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. marts 2005 af Mads123 (Slettet)

Men du skal bare isolere den så ligningen ser sådan her ud: c= n/v så burde der ikke være problemer, ellers bare spørg :)

Svar #5
30. marts 2005 af lilly (Slettet)

jeg har nemlig også tænkt sådan c = n/V og synes at opgaven var meget nem.... men så synes jeg bare at jeg ikke kan finde n -altså stofmængden... altså man kender massen som er 2,0 g men jeg har jo ingen M g/mol....

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. marts 2005 af KickAzz (Slettet)

Du kan jo finde den molare masse af H3BO3, ved at kigge i det periodiske system.

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. marts 2005 af Mads123 (Slettet)

Ja, og det spurgte jeg dig også om i #2.

Svar #8
30. marts 2005 af lilly (Slettet)

ups! der sov jeg vist lige...!!!

ok så dvs. at idet

m = 2,0 g
V = 0,1 L
og M findes til 61,83 g/mol

er n = 2,0g/61,83g pr.mol = 0,032 mol

og så er c= n/V = 0,032 mol/ 0,1 L = 0,0323 M (ik?)

og mht. b) hvor man skal finde pH, idet borsyre er en svag syre, regner man så ikke pH ud, som jeg har gjort?

Brugbart svar (0)

Svar #9
30. marts 2005 af Mads123 (Slettet)

Det første er rigtigt.

Nej, du skal bruge pufferligningen.
Prøv at skrive reaktionen op.

Svar #10
30. marts 2005 af lilly (Slettet)

nårh nu kan jeg se det...

H3BO3 + H2O -> H2BO3- + H3O+

puffersystem!

bliver pH så:

pH = 9,24 +log (0,323M/0,323M)= 9,24 (facit)

Svar #11
30. marts 2005 af lilly (Slettet)

er der ik nogen som vil kommentere det?

Svar #12
30. marts 2005 af lilly (Slettet)

Hejsa! er der pleeeeeease nogen, som vil hjælpe mig med opgaven...?

Brugbart svar (0)

Svar #13
30. marts 2005 af Mads123 (Slettet)

Jo, det er netop det. Altså pH=pKs

Brugbart svar (0)

Svar #14
30. marts 2005 af frodo (Slettet)

bare for at gøre forvirringen total, så reagerer borsyre på en lidt anden måde end gængse syrer. Nemlig ved optagelse af OH-:

B(OH)3 + 2H2O --> B(OH)4^- + H3O+

Men det forventes der vel ikke at du skriver. Det tror jeg ikke.

Svar #15
30. marts 2005 af lilly (Slettet)

ok tak for det! rart at vide, at det er rigtigt regnet :-)

Det næste spm. har jeg også lige brug for et skub i den rigtige retning!
5,0 mL af borvandet afpittes, som herefter titrerers som monoprot syre med 0,100 M NaOH. Ved ækvivalens punktet er der brugt 18,8 mL af NaOH-opløsningen.
"Stemmer analyseresultatet overens med etikettens angivelse"? (som er 2% borsyreopløsning)... hvordan griber jeg opgaven an...?

Brugbart svar (0)

Svar #16
30. marts 2005 af frodo (Slettet)

B(OH)3 + OH- --> BO(OH)4^-

Du ved altså, at alt det OH-, der er blevet brugt til titreringen, er brugt til borsyren. Altså n(OH-)=n(B(OH)3)

Skriv et svar til: Hjælp til kemiopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.