Samfundsfag

Globalisering og velfærd

23. september 2010 af Joladish (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal opstille tre hypoteser om sammenhænge mellem globalisering og velfærd på grundlag af den figur, som jeg har vedlagt. Alle påstande skal understøttes af en faglig begrundelse.

Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår figuren korrekt. Skal det forstås på den måde, at den danske velfærd er et resultat af den danske økonomi, som så er et resultat af outsourcing, udenrigshandel og ind- og udvandring?

Hvordan kan en påstand så se ud, som endvidere skal understøttes af en faglig begrundelse?

Vedhæftet fil: Samf.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2010 af NikolajOlsen

Nu forsøger jeg mig med et bud, som bedre vidende må korrigere, hvis det ikke holder :)

Figuren skal forstås sådan, at velfærd afhænger (bl.a.) af økonomien, som (bl.a.) afhænger af globalisering.

Et bud på en sammenhæng vil være, at den danske velfærdsstat i nogen grad er opstået på baggrund af ekspansiv finanspolitik i lavkonjunkturer. Her giver offentligt forbrug en større multiplikatoreffekt end skattelettelser, hvilket har hørt til en større offentlig sektor. Med globalisering følger udenrigshandel, og når man har en stor grad af specielt eksport, eksporterer man også de effekter, den ekspansive finanspolitik har. Går man væk fra ekspansiv finanspolitik som metode i lavkonjunkturer, kan det have en konsekvens for velfærdsstaten.

Der er nok også noget med indvandring i forhold til arbejdskraft, og outsourcing burde være ligetil.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. september 2010 af casparado (Slettet)

Det som jeg formoder din lærer kan vil have dig til er følgende (jeg går ud fra at din lærer har defineret en problemstilling).

(1) Hver hypotese skal du begrunde fagligt, dvs. I har læst noget teori omkring hver af variablerne og den teori fortæller dig hvad du kan forvente af mekanismer, mellem de tre bagvedliggende variable, den danske økonomi og i sidste ende velfærden. En hypotese kan man godt kalde en slags teoretisk forventning.

(2) at du laver en hypotese for hver af de bagvedliggende variable (ind- og udvandring, udenrigshandel & outsourcing). Dvs. en hypotese om hvordan ind- og udvandring påvirker den danske økonomi og hvordan det påvirker muligheder for velfærd. En hypotese om hvordan udenrigshandel påvirker den danske økonomi og hvordan det påvirker muligheder for velfærd. Og selvfølgelig også en hypotese om outsourcing.

Ift. outsourcing så har du formentlig læst noget om hvordan at danske arbejdspladser flytter til udlandet for at producere selve varen, men designet bag, og markedsføringen er i mange tilfælde stadig dansk. I virkeligheden


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2010 af Munck (Slettet)

 Figuren skal vel forstås således, at den danske velfærd afhænger af hvordan den danske økonomi klarer sig, og den danske økonomis stand også afhænger af nogle delvist eksterne faktorer. Jeg skriver delvist fordi eksporten bl.a. afhænger af nogle indenlandske komponenter som løn mv., fordi ind/udvandring også afhænger af lovgivningen.

Du skal nok også lige huske, at dansk økonomi påvirkes af andre faktorer end de tre nævnte, også flere eksterne faktorer.

Hvad angår indvandring, kan du komme ind på noget som at det er blevet nemmere at få udenlandsk arbejdskraft til landet (typisk højt kvalificeret der må antages at have den største effekt på dansk økonomi og dermed velfærd). Det er både rent lavpraktisk i forhold til at få folk hertil, men også lovgivningsmæssige ting som green-card ordning, forskerordning mv..

Betydningen af højt kvalificeret arbejdskraft er, at det giver en højere vækst og produktivitet i den virksomhed der ansætter personen, hvilket skaber nye jobs til andre danskere og alt i alt giver flere penge i kassen der kan bruges på velfærd.


Skriv et svar til: Globalisering og velfærd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.