Samfundsfag

USA i afghanistan

26. september 2010 af duerseje (Slettet)


<span style="font-size:12.0pt;font-family:"Times New Roman";mso-fareast-font-family: "Times New Roman";mso-bidi-font-family:"Times New Roman";mso-ansi-language: DA;mso-fareast-language:DA">jeg har fået til opgave at skulle analysere ud fra henholdsvis en realistisk og idealistisk synsvinkel årsagen til at USA og dets allierede er i Afghanistan.

jeg vil meget gerne bede om relevante kommentarer hvis du har nogen :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2010 af Anxyous (Slettet)

 Olie, imperialisme, verdenskontrol for at nævne nogle yderliggående synspunkter...


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2010 af casparado (Slettet)

Det korte svar (uden argumenter) er at realisterne når frem til at det er en dårlig ide pga. destablisering jf. waltz tese om trussels-balancering, og at liberale når frem til at det er en god ide jf. den liberale fredstese, som man kan argumentere ligger til grund for regime-skifte strategien.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2010 af ramme2 (Slettet)

#1  Der er ikke olie i Afganistan.

Årsagen til USA's tilstedeværelse i Afganistan er i høj grad historisk betinget. Da USA ønskede at nedkæmpe Alqaida efter angrebet den 11 september. Dermed mente Bush-regeringen at man kunne øge sikkerheden i den vestlige verden.

I dag er Alqaida stadig ikke nedkæmpet, men de har tværtimod fået mange nye venner. Hvis USA trækker sig ud af Afganistan nu, står udemokratiske krafter på spring, for at overtage det vakum som USA og deres allierede efterlader sig.


Svar #4
28. september 2010 af duerseje (Slettet)

 altså inde på Informations hjemmeside står der at der er olie i Afghanistan. men i har helt sikkert skrevet noget jeg kan bruge :D 


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. september 2010 af ramme2 (Slettet)

Det er rigtigt. Jeg har også netop fundet hjemmesider, hvor der står at Afghanistan har olieforekomster. Spørgsmålet er så om de har en størrelse, hvor de har økonomisk betydning nu eller i fremtiden.


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. september 2010 af Anxyous (Slettet)

 #3 / #5, givetvis rigtigt, havde ikke tjekket, så min fejl.

Imidlertid er der for nylig opdaget kæmpe forekomster af lithium, hvilket i hvert fald kan være et incentiv til at blive i længere tid.


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. september 2010 af casparado (Slettet)

Det er i og for sig ligegyldigt om der er fremkomster af oli, lithium eller noget tredje.

Realisterne kigger jo på hvilke magtforskydninger der vil blive resultatet af interventionen, og de kigger jo på det internationale system, og udelukkende på en stats magt.

Omvendt kigger de liberale jo på andre faktorer, f.eks. tesen om at liberale demokratier aldrig er gået i krig med hinanden, selvom tesen kan anfægtes, fordi den holder kun med en bestemt type definination af et demokrati.


Skriv et svar til: USA i afghanistan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.