International økonomi

Priselasticitet

09. oktober 2010 af SpinerGY (Slettet)

Opgaven lyder som følger:

1. På et tidspunkt overvejer DSB at hæve billetprisen med 20%. Det skønnes fra politisk side, at det vil hæve billetindtægterne med ligeledes 20%.

Hvilken priselasticitet ligger der til grund for dette skøn? Diskutér, om dette skøn er realistisk.

2. I en anden situation overvejer DSB at hæve billetprisen med 8%. Det skønnes, at denne prisstigning vil forøge billetindtægterne med 3%.

Hvor stor en priselasticitet ligger der bag dette skøn?

Til opgave 2, kan det da passe at regnestykket skal se sådan her ud: ep = 3/8 = 0,375?


Brugbart svar (2)

Svar #1
09. oktober 2010 af ramme2 (Slettet)

1 )   I eksempel 1 reagerer markedet 100% uelastisk på prisstigningen. Afsætningen er stadig den samme selv om salgsprise er blevet hævet.   Dette skøn er helt urealistisk. En så kraftig prisstigning vil få en del kunder til at søge andre transportalternativer en toget og afsætningen vil falde. 

2)       ep =   (relativ mægdeændring) / (relativ prisændring)         Da der er tale om en reduktion af mængdeændringen er fortegnet for mængdeændringen negativt.        beregn  relativ mængdeændring  (den er ikke -3 eller 3) og divider den med den relative prisændring på 8  


Svar #2
09. oktober 2010 af SpinerGY (Slettet)

Tusind tak for svaret!

Mht. spørgsmål 2, forstår jeg ikke hvorfor du siger at der er tale om en reduktion af mængdeændringen, når der står at den forøges med 3%?

Og mht beregning af den relative mængdeændring, hvorledes gøres dette når jeg kun har fået informeret de 3%?.. tages der så udgangspunkt i at det før har været 0, eller hvordan?


Brugbart svar (2)

Svar #3
09. oktober 2010 af ramme2 (Slettet)

Det er billetindtægterne der øges med 3% og dermed omsætningen der øges med 3%. Vi ved omsætning = afsætning*pris     pris er i dette tilfælde billetprisen og hvis omsætningen stiger med 3% og prisen stiger med 8% og denne er proportional med proportional omsætningen,  så er det logisk nok at afsætningen nødvendigvis må falde.


Jeg har taget et par praktiske eksempler på omsætning og pris og efterfølgende fundet afsætningen. Derefter har jeg ganget omsætningen med 1,03 (svarende til 3%) og ganget prisen med 1,08 (svarende til 8%) og ved hjælp af formlen fundet den nye afsætning derefter har jeg beregnet hvor meget den nye afsætning er faldet i % ved at sige (Afsætninggammel –afsætningny)*100/(afsætninggammel) og fundet faldet i afsætningen til - 4,6% : desværre (jeg beklager) har jeg ikke været i stand til at opstille en formel for denne fremgangsmåde.


Vi har formlen for elasticiteten ep = (relativ mægdeændring) / (relativ prisændring)
Relativ mængdeændring (afsætning) er beregnet til = -4,6%
Relativ prisændring der ændres med + 8%
Disse tal sættes i formlen ep = -4,6 / 8 ⇒ ep = -0,575
Der er stadig tale om en uelastisk efterspørgsel fordi der gælder 
-1 < ep =< 0.        er ep < -1 er markedet elastisk.


I første tilfælde hvor billetprisen steg med 20% og omsætningen ligeledes steg med 20% var afsætningen (mængde) den samme det vil sige den ændrede sig ikke.
elasticiteten ep = (relativ mægdeændring) / (relativ prisændring)
⇒ ep = (20-20) /20 ⇒ ep = 0     Her er virkelig tale om en uelastisk efterspørgsel, når en prisstigning slet ikke påvirker efterspørgslen.
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. september 2013 af jonathanstoker (Slettet)

Bare gå ind på http://kiggede.dk/beregn-priselasticitet/ og indsæt tallene :)


Skriv et svar til: Priselasticitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.