Samfundsfag

Marxisme og samfundet i dag

18. december 2010 af niqitha (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey jeg er i gang med at skrive opgave om Marxisme.

Jeg skal bl.a. komme ind på ungdomsorganisationer i DK og sammenligne deres holdninger med marxismen, men jeg er helt lost lige nu.  hjæææælp

Senere i opgaven skal jeg komme ind på hvilke appelmuligheder marxismen har i det senmoderne samfund.

Det kunne virkelig være rart med noget hjælp eftersom jeg har siddet og prøvet at finde på noget de sidste to timer hehe.


Svar #1
18. december 2010 af niqitha (Slettet)

slet ikke nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. december 2010 af ramme2 (Slettet)

Prøv at google på enhedslistens ungdom eller socialistisk folkepartis ungdom (SFU). Det er de partipolitiske ungdomsorganisationer der er nærmest marxismen. Desuden er der også  Socialistisk Ungdoms Forum og  Internationale Socialisters Ungdom der ikke er partipolitiske.


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. december 2010 af Walras

Marx havde nogle ganske få store pointer:

Han mente ikke, at der ville være nogen nævneværdig teknologisk udvikling. FALSK, alle kan vist se, at der har været en ganske pæn teknologisk udvikling.

Han mente af den grund, at kapitalens andel af realindkomsten ville øges, så samfundet ville opleve et kraftigt aftagende marginalprodukt på kapital. FALSK, kapitalens andel af realindkomsten har været rimelig konstant, mens det i øvrigt ses, at aflønningen af kapital også har været nogenlunde konstant indikerende, at grænseproduktet har været konstant.

Marx mente, at kapitalismen ville skabe et fattigt proletariat. FALSK, det er gået lige modsat, idet en langt mere kapitalintensiv produktion (som følge af industrialiseringen samt forskning og udvikling) er marginalproduktet for arbejdskraft steget, hvilket har fået reallønnen til at stige over tid.

Marx' ideer er forældede og empirisk set falsificeret. Hvis folk lader sig indhylde af argumentationen, er det vist naivitet, uvidenhed eller en udpræget tendens til at tænke med følelserne, der er årsagen.

Bemærk venligst, at der er forskel på marxisme og socialisme i henhold til dette indlæg.


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. december 2010 af Djemba (Slettet)

 Senere i opgaven skal jeg komme ind på hvilke appelmuligheder marxismen har i det senmoderne samfund.

Man kunne mene at den kunne bringe fællesskabet tilbage i en tid, hvor individet har vundet meget frem. Ligesom kapitalismen kan siges at have skabt en åndelig tom tilværelsen, hvor marxismen kan virke som et alternativ, hvor penge ikke er altafgørende.


Skriv et svar til: Marxisme og samfundet i dag

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.