Kemi

pH

01. februar 2011 af simpsom (Slettet)

Der laves en mættet opløsning af magnesiumhydroxid i rent vand ved 25 grader celsius, og pH for opløsningen måles. Man måler pH = 10,5.


a) Beregn på grundlag af dette måleresultat opløseligheden (i gram pr 100 ml) af magnesiumhydroxid i vand.
b) Hvilken værdi giver eksperimentet for magnesiumhydroxids opløselighedsprodukt ved 25 grader?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2011 af kuerten15

Du regner opløselighedsproduktet ud.

Kopl = [Mg2+] * [OH-]^2 = 5.61×10-12 M^3

pOH = 14 - pH = 14 - 10,5 = 3,5   <->  [OH-] = 10^-3,5

Så kan du finde [Mg2+], hvilket er opløseligheden i M = mol/L hvilket, som du skal konvertere til g/100 mL.


Svar #2
01. februar 2011 af simpsom (Slettet)

jeg ved ikke hvordan jeg kommer videre?? kan du ikke regne det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. februar 2011 af kuerten15

Du har:

Kopl = [Mg2+] * (10^-3.5 M)^2 = 5.61×10-12 M^3

Så skal du bare isolere [Mg2+].


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. oktober 2011 af cecilie114 (Slettet)

Hvor kommer de 5,63x10-12M^3 fra?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. oktober 2011 af kuerten15

Det er opløselighedsproduktet for magnesiumhydroxid.


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. oktober 2011 af mathon

  a)       

                pH = 10,5

                pOH = 14 -pH = 14 - 10,5 = 3,5

                [OH-] = 10-pOH = 10-3,5 = 3,1623·10-4 M

                c(Mg(OH)2) = (1/2)·[OH-] = (1/2) · (3,1623·10-4 M) = 1,5811·10-4 M

                m(Mg(OH)2) = c·M = (1,5811·10-4 mol L-1) · (58,34 g mol-1) = 9,224·10-3 g/L =
                                                                         9,224·10-4 g/100 mL ≈ 0,92 mg/100 mL

b)

               Kop = [Mg2+] · [OH-]2 = (1,5811·10-4 M) · (3,1623·10-4 M)2 = 1,58·10-11 M3

   usikkerheden på målingen af pH-værdien
   og de forenklede formler, som ikke tager hensyn til ionaktiviteten,
   giver et fra den officielle værdi for opløselighedsproduktet Ko = 5·10-12afvigende resultat.


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.