Samfundsfag

Samfundet i slutningen af 1800-tallet

13. februar 2011 af Jeanette789

Samfundet var inddelt i klasser - som arbejderklassen og borgerklassen.. men var de født ind i de klasser? Jeg skriver om slutningen af 1800-tallet.

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2011 af emul0c

Prøv at komme med et vildt gæt?
Dengang var der ikke et velfærdssamfund på samme måde som man har det i dag - dengang var det ekstremt svært at komme ud af sin sociale arv. Så ja - født ind i de klasser. Selvfølgelig var det muligt at komme ud af - men folk havde ikke samme muligheder som de har nu; de kunne ikke bare vælge at sige, at nu ville de læse et eller andet funky på universitetet og så lave noget andet end deres "skæbne ville dem"..


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. februar 2011 af Walras

...men stavnsbåndet - den eksplicitte klassedeling - blev nu ophævet i 1788. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Stavnsbåndet var nu ikke en klassedeling, men en lov, indført i 1733, der bandt unge mænd på landet mellem 18 og 36 år til det gods, hvor de var født. Stavnsbåndet blev indført for at sikre, at der var bønder nok til fæstegårdene og for at tilfredsstille militærets behov for unge værnepligtige. Det var muligt for de rigere bønder at købe sig fri af stavnsbåndet. Ved stavnsbåndets ophævelse i 1788 var der mere tale om en administrativ reform, idet føringen af lægdsrullerne overgik fra godsejerne til den enevældige centraladministration, og de unge mænd var nu bundet til udskrivningsdistriktet i stedet for til godejerens område.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. februar 2011 af Walras

#3 Det er jeg klar over, men det var ikke desto mindre en opdeling i fæstebønder og herremænd, hvor bønderne var låst fast, hvilket ikke siden er set i lignende form. Det er det nærmeste vi inden for "nogenlunde nyere tid" kommer på en eksplicit klassedeling i samfundet. Opdelingen imellem borgerskab og arbejdere er mere eller mindre implicit vurderet ud fra socioøkonomisk status.


Skriv et svar til: Samfundet i slutningen af 1800-tallet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.