Dansk Historieopgave

Ungdomsoprør og modernisme

08. maj 2014 af duvedhvem11 - Niveau: A-niveau

nogle som har gode noter til Ungdomsoprør og modernisme


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2014 af anderssmith (Slettet)

Christiana, ungdomshuset, 1970´erne. 

og det moderne genmenbrud, Tictanic, 1 verdenskrig mm.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. maj 2014 af cikke (Slettet)

Generelle træk ved perioden

Modernismen varede fra omkring 1950 til 1970. Det var en periode, hvor synet ændrede sig på mennesket og dets værdier, og det påvirkede også kunsten og litteraturen i mange forskellige retninger.

Den primære grund til det anderledes syn på mennesket og dets værdier skyldes de to verdenskrige, som selvfølgelig påvirkede mennesket på mange tænkelige måder. Ikke nok med at Europa var lagt i ruiner efter verdenskrigene, så filosoferede mennesket også over, hvordan det ”fantastiske” mennesket kunne opføre sig sådan, og hvordan Gud kunne lade så grusomme og forfærdelige ting ske ude at gribe ind. Nietzsches beskrev også sit syn på gud og religion gennem citatet: ”Gud er død”, det skabte meget debat og havde stor indflydelse på eksistentialismen og postmodernismen.

I modernismen kom der også store naturvidenskabelige fremskridt til, for eksempel Einsteins relativitetsteori. Det var også et symbol på det daværende forandrede verdensbillede, som var præget af teknologi og et hurtigt voksende tempo.

Tre former for modernisme

- Den tidlige modernisme opstod omkring efter 2. Verdenskrig. Her var fokus på det etiske og eksistentielle for eksempel Søren Kierkegaard, som var eksistentialist, og beskrev at sandheden er subjektiv.

- Konfrontationsmodernismen varede fra omkring 1960. Her var der fokus på forskellige metoder, hvorfra man kunne bevise de videnskabelige metoder og teorier

- Systemmodernismen var den sidste del af modernismen, hvor man undersøgte sprogets evne til at gengive verden.

Hvad resulterede alt dette i?

Mange af disse træk resulterede i en moderne erfaring, nemlig, at alt er i forandring. Det medførte også rodløshed, ustabilitet, manglende fælles tro og ændrede livssyn. Man kan sige, at det var tiden, hvor alle skulle finde deres egen subjektive sandhed.

Den moderne erfaring og formsprog

Helt kort, så var det moderne sprog et fælles formsprog. Det resulterede i mange forskellige måder at udtrykke sig på kunstnerisk og lyrisk. Det blev en opløsning af det centrale perspektiv.


Skriv et svar til: Ungdomsoprør og modernisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.