Samfundsfag

Konkurrenceevne

23. august 2014 af zeber321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,
Jeg skal lave en model med 5 faktorer og faglige begrundelser, der påvirker en virksomheds konkurrenceevne

Indtil videre har jeg Løn og Kapital

Jeg kan ikke komme i tanke om flere, og har brug for lidt hjælp.

På forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2014 af Stats

Kapital, Teknologi, Promotion, Organisation, Produkt(Æstetik, layout, indhold)

Det mere samfundsfaglige: Globalisering, Teknologi, Kapital, Valuta (Hvis det er en global virksomhed), Miljø.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. september 2014 af 123434

Konkurrenceevne

Konkurrenceevne handler om at kunne importere varer til billige penge og god kvalitet. Hvis land er i stand til det, vil andre lande efterspørger dets produkter, og landets eksport vil stige. Det at have en god konkurrenceevne skaber flere jobs og dermed økonomisk vækst. Konkurrenceevne er altså indenlandske virksomheders evne til at konkurrere med udenlandske virksomheder. Lønnen har meget at sige. Man kan måle konkurrenceevnen ved at sammenligne lønninger I Danmark med andre lande. Danmark har høje lønninger i forhold til mange andre lande. Det er dyrt at få fremstillet varer I Danmark, som kræver mange arbejdstider. I Kina har de meget lave lønninger, som gør, at de kan producere meget billige varer i forhold til Danmark. Derfor har mange danske virksomheder outsoureret deres produktion til f.eks. Kina.

Produktionen

Hvis virksomhedens medarbejdere kan producere mange varer i tiden, er det godt for konkurrenceevnen. Produktionen kan forbedres ved indkøb af nye maskiner, så man kan producere flere varer pr medarbejder i timen. Hvis produktionen er meget høj, gør det knap så meget, at lønningerne er høje.

Uddannelse

Medarbejdere kan gøres mere effektive, så de kan producere flere produkter i timen. Forskning i nyere teknologi kan også give udslag i større effektivitet.

Inflation

Inflation har også betydning for konkurrenceevnen. En høj inflation giver prisstigninger og skader konkurrenceevnen. Dette gælder også, hvis kronekursen er høj.  Så bliver det altså dyrere for udlandet at købe dansk. Lav inflation vil betyde, lavere prisstigninger og lønstigninger, at konkurrenceevnen forbedres. Ligeledes vil en lav kronekurs gøre godt for konkurrenceevnen.

Kvalitet

Det nytter ikke, at en vare er billig, hvis den er i dårlig stand eller bliver leveret for sent. Danmarks konkurrenceevne er gode også selvom vi har meget højere lønninger sammenlignet med f.eks. Kina og Indien. I Danmark er vores produkter af god kvalitet, og vi leverer til tiden.


Skriv et svar til: Konkurrenceevne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.