Kemi

hjælp

28. oktober 2014 af masidi (Slettet) - Niveau: A-niveau

For hydrogensulfat, HSO4
−, er syrekonstanten Ka = 1,02·10−2.
Beregn herudfra pH i en 0,050 M opløsning af NaHSO4


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2014 af OliverGlue (Slettet)

(Alternativt, sandsynligvis dit pensum?, kan formlen for en middelstærk syre benyttes fra http://homepage.svendborg-gym.dk/rk/kemi/formelsamling/formelsamling%20syrer%20og%20baser.htm)

pH=-log10(-1.02*10^(-2)*(1/2)+sqrt(1.02*10^(-4)*(1/4)+1.02*10^(-2)*0.50e-1))=1.74

Hydrogensulfat dissocierer i vand ved følgende ligevægt

\mathrm{HSO_{4}^{-}+H_{2}O\leftrightharpoons SO_{4}^{-}+H_{3}O^{+}}

Ligevægtskonstanten er givet ved

K_{\mathrm{a}}\mathrm{=}\dfrac{[\mathrm{SO_{4}^{-}][H_{3}O^{+}}]}{[\mathrm{HSO_{4}^{-}]}}

Når hydrogensulfat dissocierer, dannes x sulfat og x hydronium, derved kan ligevægtsbrøken opskrives til

1.02\cdot10^{-2}=\dfrac{x^{2}}{(0.050-x)}\Rightarrow x=0.018\wedge x=-0.028

Hvor koncentrationen skal være positiv, derfor

\mathrm{pH}=-\log_{10}(0.018)=1.74


Skriv et svar til: hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.