Kemi

PH

18. november 2014 af ismail01 (Slettet) - Niveau: B-niveau

a) Beregn pH og (H30+) i en 0,0100 M eddikesyre-opløsning

b) Beregn derefter (CH3COO-) og (CH3COOH).

c) beregn omdannelsen.

d) Hvilken koncentraion skal en HCL-opløsninf have for at få sammen pH-værdi som en 0,0100 M eddikesyre?.

Tak på forehånd. ;)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2014 af powpow (Slettet)

Har du tænkt over at bruge restudy.dk :D ?


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. november 2014 af ChemistryIsKey

a)

pKs-værdien for eddikesyre er: 4.76 ved 25 °C, og er således en svag syre.

Derfor finder du pH-værdien ved brug af formlen for pH for en svag syre;

     pH = 1/2 · (pKs - log(cs)) = 1/2 · (4.76 - log(0.01)) = 3.38

Vha. denne pH-værdi kan du nu bestemme [H3O+] ved formlen;

     [H3O+] = 10-pH = 10-3.38 M = 4.17 · 10-4 M

b)

Du har reaktionen;

     CH3COOH + H2O  <=> CH3COO- + H3O+

Før reaktionen antager vi, at der ingen oxonium-ioner var (eller meget få!). Du ved fra beregningen under punkt a), at der blev dannet 4.17 · 10-4 M ved reaktionen, og da både eddikesyre, actationen og oxoniumionen reagerer i forholdet 1:1, må der gælde, at

     [CH3COO-] = [H3O+] = 4.17 · 10-4 M

Du kan beregne koncentrationen af eddikesyre, idet du ved hvor meget af denne, som er blevet omdannet under reaktionen;

     [CH3COOH] = c(CH3COOH) - [CH3COO-] = 0.01 M - 4.17 · 10-4 M ≈ 0.0096 M

c)

Dette spørgsmål forstår jeg ikke. Hvis der menes, hvor meget eddikesyre, som er blevet omdannet, så er det altså 4.17 · 10-4 M.

Du kan også beregne ioniseringsgraden ved

      α% = [CH3COO-] / c(CH3COOH) · 100% = (4.17 · 10-4 M) / (0.01 M) · 100% = 4.17%

d)

pH-værdien beregnede vi til 3.38, og den tilsvarende [H3O+] var 4.17 · 10-4 M.

Da HCl er en meget stærk syre, vil den i vandig opløsning reagere fuldstændig med vand, og derved danne oxoniumioner;

      HCl + H2O -->  Cl- + H3O+

Derfor vil der gælde;     c(HCl) = [H3O+]

Du kan derfor løse ligningen

     pH = -log[H3O+]    =>    3.38 = -log(c(HCl), hvilket giver     c(HCl) = 0.034 M

:))


Svar #3
18. november 2014 af ismail01 (Slettet)

Tusind tak ;)


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. november 2014 af Heptan

d)

Jeg får

c(HCl) = 4,17 · 10-4 M


Skriv et svar til: PH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.