Kemi

pH

04. januar 2015 af Solvejens (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg er lidt i tvivl mht. pH i opløsninger.

Hvis en opgave lyder: Beregn pH i opløsningen:   0,025 M HNO3

- skal jeg så ikke bruge formlen:  pH = - log [H+]   ??? idet HNOer en stærk syre

- således at resultatet bliver:  pH = - log (1 × 0,025) = 1,6   ???

Hvad så hvis jeg har en anden opgaver: Beregn pH i opløsningen:   250 mL 0,0045 M KOH og 200 mL dem. vand

- skal jeg så tage hensyn til vandet?!?!?!?!


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2015 af OliverGlue (Slettet)

Første er korrekt, i nummer 2 skal du finde den nye koncentration af KOH, når den fortyndes med 200mL vand.

Svar #2
04. januar 2015 af Solvejens (Slettet)

#1
Det har jeg ikke lært, hvordan man gør. Kan du gøre det for mig?

Brugbart svar (1)

Svar #3
04. januar 2015 af OliverGlue (Slettet)

#2: 

Før en fortydning har du en stofmængde givet ved 

c_{f\slashed{o}r}V_{f\slashed{o}r}=n

efter fortydningen har du en stofmængde givet ved

c_{efter}V_{efter}=n

i en fortydning er stofmængden konstant, hvormed disse to ligninger kan sættes lig hinanden 

c_{f\slashed{o}r}V_{f\slashed{o}r}=c_{efter}V_{efter}

også kendt som fortyndingsformlen. 

Til at benytte den skal du altså kende 3 af de ubekendte størrelser, i dette tilfælde kender du start volume, start koncentration og slut volume, det giver 

c_{f\slashed{o}r}V_{f\slashed{o}r}=c_{efter}V_{efter}\Leftrightarrow c_{efter}=\dfrac{c_{f\slashed{o}r}V_{f\slashed{o}r}}{c_{efter}}

\Rightarrow c_{efter}=\dfrac{0.0045\mathrm{M}\cdot200\mathrm{mL}}{450\mathrm{mL}}=0.002\mathrm{M}

pH findes ud fra pOH af hydroxid ionerne

\mathrm{pOH=-log_{10}(0.002)=2.7\qquad pH+pOH=14\Rightarrow pH=14-2.7=11.3}


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. januar 2015 af mathon

#2

Voluminet øges fra  250 mL til 450 mL det vil sige med faktor 1,8.

pH i opløsningen:   250 mL 0,0045 M KOH og 200 mL dem. vand

                        \small \left [ OH^- \right ]=\frac{0,0045\; M}{1,8}=0,0025\; M

                        \small pH=14-pOH=14+\log\left ( \left [ OH^- \right ] \right )=14+\log(0,0025)=11,40


Svar #5
04. januar 2015 af Solvejens (Slettet)

Okay. En hurtig måde at regne det på (mathon) og en anden, længere metode (OliverGlue).

Tak for jeres hjælp! :-)

#2

Jeg tillader mig at rette dig ved formlen, hvor du finder cefter : Der skal stå Vefter nederst i ligningen i stedet for cefter ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. januar 2015 af Heptan

#3

c_{f\o r}V_{f\o r}=c_{efter}V_{efter}\Leftrightarrow c_{efter}=\frac{c_{f\o r}V_{f\o r}}{\mathit{\mathbf{{\color{Red}V_{efter}}}}}

\Rightarrow c_{efter}=\dfrac{0.0045\ \mathrm{M}\cdot {\color{Red} \mathbf{250}}\ \mathrm{{\color{Red} \mathbf{mL}}}}{450\ \mathrm{mL}}={\color{Red} \mathbf{0.0025}} \ \mathrm{{\color{Red} \mathbf{M}}}

pH= {\color{Red} \mathbf{11,4}}


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.