Fysik

Ligevægtstemperatur

26. marts 2016 af Student015 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa, 

Jeg sidder med denne opgave, og kan simpelthen ikke få til at gå op :/ 
Skal vise at ligevægtstemperaturen mellem de 2 planeter er 95.2 K 

Mon der er nogen som kan hjælpe? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Solen udstråler en effekt på PSol. I afstanden RJupiter er denne effekt spredt ud over et areal på 4*π*RJupiter2 (overfladearealet af en kugle). Denne stråling rammer så Io på et areal på π*rIo2. Io modtager altså en indstråling på

PSol * π*rIo2 /(4*π*RJupiter2) * eIo,sollys

 

Io udstråler en effekt på

eIo,infrarød * σ * 4*π*rIo2 * TIo4 (Stefan-Boltzmanns lov)

 

Sæt disse to effekter lig med hinanden og isolér TIo.


Svar #2
26. marts 2016 af Student015 (Slettet)

Hmmm...

Jeg kan ikke få det til at gå op :/ 

Så vidt jeg kan se vil værdierne  være således: 

PSol * π*rIo2 /(4*π*RJupiter^2) * eIo,sollys = 3.83*10^26W*π*1.82*10^6m /(4*π*7.78*10^11m^2) * 0.37

eIo,infrarød * σ * 4*π*rIo^2 * TIo^4 = 1.0 * 5.67*10^-8 * 4*π*1.82*10^6^2 * TIo^4

Hvis jeg sætter dem lig med hinanden: 
PSol * π*rIo2 /(4*π*RJupiter^2) * eIo,sollys = eIo,infrarød * σ * 4*π*rIo^2 * TIo^4

Og solver for TIo^4 f¨år jeg altså  -156.551 eller 156.551 :( 


Svar #3
26. marts 2016 af Student015 (Slettet)

Arrg.. Jeg fandt fejlen og fik det til at gå op 

MANGE TAK for hjælpen! :D 


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. marts 2016 af chrcms (Slettet)

Må man spørge hvordan man finder frem til den første ligning? 

(PSol * π*rIo2 /(4*π*RJupiter2) * eIo,sollys)


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. marts 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Psol er den totale effekt, der bliver udstrålet fra Solen. Denne stråling ryger ud til alle sider. I en afstand R fra Solen har denne effekt spredt sig til et areal på 4*pi*R2.

Så i afstanden Rjupiter er solstrålingens effekt pr. arealenhed på en vinkelret flade Psol/(4*pi*Rjupiter2). Den rammer så et vinkelret areal på pi*rIo2, så effekten er Psol/(4*pi*Rjupiter2) * pi*rIo2. Noget af strålingen bliver reflekteret. Den andel af strålingen der bliver absorberet er eIo,sollys, så den absorberede effekt bliver så

Pindstrålet = Psol * pi*rIo2/(4*pi*Rjupiter2) * eIo,sollys


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. marts 2016 af chrcms (Slettet)

Okay, mange tak :) fremgangsmåden/formlen skulle tilfældigvis ikke have et "navn" eller titel, så man kan henvise til den? eller er det ren intuition? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. marts 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du kan skrive: "I følge Afstandskvadratloven er strålingsintensiteten i afstanden Rjupiter fra Solen I = Psol/(4*pi*RJupiter2)....."


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. marts 2016 af chrcms (Slettet)

Super :) fantastisk, mange tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. marts 2016 af TineS94 (Slettet)

Ganges  eIo,sollys på i nævneren eller tælleren i den første ligning? :)


Svar #10
28. marts 2016 af Student015 (Slettet)

Jeg har ganget det på hele brøken :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. marts 2016 af TineS94 (Slettet)

Hmm.. Jeg får resultatet til 0,952 K..

Hvad kan der være gået galt?

Med en anden fremgangsmåde får jeg 95,45 K.

Vedhæftet fil:Opgave 1.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #12
28. marts 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du har indsat en forkert værdi af σ.

σ = 5,670373*10-8 W/(m2*K4)

Tag alle decimalerne med. Ellers får du ikke 95,2K


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. marts 2016 af TineS94 (Slettet)

Arrrh tusind tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #14
31. marts 2016 af MissGeek87 (Slettet)

Hvor får i σ fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #15
31. marts 2016 af MissGeek87 (Slettet)

Hvad er enheden når man regner de to udtrykke i #1? 

Den første får jeg til W 

Den anden får jeg til W/K4


Skriv et svar til: Ligevægtstemperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.