Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

Strålingsbalancen

18. maj 2017 af blasterman18

Nogen der kan hjælpe mig med at forklar figuren så præcis som muligt


Svar #1
18. maj 2017 af blasterman18

Ups glemte lige figuren

Vedhæftet fil:straalingsbalancen.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. maj 2017 af AngelOneOne

Hejsa,

Generelt set, bestemmer strålingsbalancens eneriregnskab, om en given planet bliver varmere, koldere eller er i stand til at holde en bestemt gennemsnitstemperatur (og hvad denne gennemsnitstemperatur er). Hvis du kigger på dit regnskab, kan du lægge tallene for jordoverfladen sammen (giver 0) og tallene for atmosfærens yderste grænse sammen (0). Det betyder at Jorden modtager lige så meget energi, som den udstråler - og er altså i stand til at holde en gennemsnitstemperatur rimeligt fast. Tallene for atmosfæren (64), giver det tal der direkte udstråles fra atmosfæren.

Nogle andre eksempler, kan være Venus, der har fundet sin balance i energiregnskabet, en del over Jordens og har en gennemsnitstemperatur på 462 ºC og Mars der har fundet sin energibalance en del under Jorden og har en gennemsnitstemperatur på -63 ºC. Begge disse planeter har fundet deres ligevægt og modtager nu ligeså meget energi som de udstråler.

Man kan bruge planeters energibalance til at regne ud om planeten er ved at blive opvarmet (positiv energibalance ved overfladen/negativ ved atmosfæregrænsen), afkølet (negativ energibalance ved overfladen/positiv ved atmosfæregrænsen), eller er i balance (0 ved både overflade og atmosfæregrænse).

/Angel

- - -


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson


Skriv et svar til: Strålingsbalancen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.