Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

nv-eksamen?!

31. oktober 2018 af helpmeiamsolost

Hej. 

jeg skal til eksamen i nv (naturvidenskab) her imorgen, og jeg skal selv fremlægge et forsøg de første 5 min. 

Vores lærer har sendt et dokument hvor der står de ting vi skal 'have med' (altså fremlægge om). 

Der står bla. at vi skal have variabel og variabelkontrol med, men eg ved ikke helt hvad forskellen er, eller i det heletaget hvad en variabelkontrol er. 

Kan i hjælpe og har i evt. ideer til hvad man kan have med i sin fremlæggelse?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2018 af AngelOneOne

Hej,

Når du udfører et eksperiment, vil der mange gange være flere variable faktorer til stede. Det kan f.eks. være et biologisk eksperiment hvor du kan variere på temperatur, koncentration (af næringsstoffer f.eks.), og lysmængde. Disse tre faktorer i dette eksperiment, kaldes for variable, fordi en ændring af hver af dem, eller flere sammen, kan variere resultatet af eksperimentet. Der kunne også være tale om en variabel som en flaske formet som en cylinder eller en firkantet flaske. Her vil du sandsynligvis kunne udlede, at flasken form ikke har nogen betydning for eksperimentets resultat, og dermed undlade at tage hensyn til disse variable.

Variabelkontrol er et begreb i den naturvidenskabelige metode der skal sikre,  at et eksperiment er udført på en sådan måde, at man kun måler på én ting (en variabel) ad gangen. Hvis man f.eks. skal checke om drivhusgasser giver øget temperatur på Jorden, skal man sikre sig at der ikke er andre faktorer (skjulte variable) som i virkeligheden også kunne forklare temperaturen. F.eks. svingninger i solvinden, svingninger i Jordens magnetfelt osv.. Med andre ord, så sikrer man sig, at eksperimentet kun måles for en faktor ad gangen - De øvrige variable holdes konstante, eller kan udelukkes fordi de ikke har betydning for resultatet af eksperimentet (f.eks. flaskens form i ovenstående eksempel).

De to typer variable (dem der påvirker resultatet og dem som ikke gør) kaldes henholdsvis de afhængige variabler (påvirker resultatet - temperatur, koncentration og lysmængde) og de uafhængige variabler (påvirker ikke resultatet - flaskens form).

/Angel

- - -


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2018 af AngelOneOne

Hej,

Som en lille tilføjelse, så findes der selvfølgelig også konstanter i eksperimenter. Hvis et eksperiment udføres for at måle forskellige variablers indvirkning på resultatet, og der hver gang måles efter f.eks. 2 timer, så er tiden her ikke en variabel, men en konstant, fordi der måles efter samme tidsforløb hver gang.

Det samme gør sig gældende hvis man måler med faste tidsintervaller, f.eks. hvert 20. minut i 2 timer, så er tiden stadig en konstant (selvom man måler i flere intervaller), fordi intervallet mellem målingerne (20 minutter), er det samme for alle eksperimenterne og eksperimenternes varighed (2 timer), er det samme for alle eksperimenterne (hvor man varierer på hver sin faktor i hvert eksperiment, mens de øvrige holdes konstante).

/Angel

- - -


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson


Skriv et svar til: nv-eksamen?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.