Biologi

Kokain og heroins virkning på nerveceller

28. november 2018 af Sifjust - Niveau: A-niveau

Hej har brug for hjælp til en biologi-aflevering:) Tak på forhånd.

Spørgsmålene står herunder:

Nogle af hjernens neuroner benytter dopamin som transmitterstof i synapsens impulsoverførsel. Denne impulsoverførsel påvirkes ved indtagelse af kokain. Kokain binder sig til det transportprotein, der sikrer genoptagelsen af dopamin gennem den præsynaptiske cellemembran.

Ved indtagelse af heroin aktiveres receptorer i andre synapser idet heroin konkurrerer med transmitterstof om receptorpladserne i den postsynaptiske cellemembran. Herved aktiveres belønningssystemet indirekte.

Dopamin er transmitterstof i belønninssystemet i hjernen. Når dopamin bindes til dopamin receptorer i postsynaptiske nerveceller stimuleres belønningssystemet og det opleves som en fornemmelse af velvære.
 

A. Hvilken betydning har det, at dopamin normalt fjernes fra synapsekløften?

B. Hvilken virkning har henholdsvis kokain og heroin på impulsoverførslen i synapsen?

C. Man har forsøgt at behandle heroinmisbrugere med et inaktivt stof, der konkurrerer med heroin om receptorpladserne. Forklar ud fra figuren om en tilsvarende metode kan anvendes ved behandling af kokainmisbrugere.


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. november 2018 af Larsdk4 (Slettet)

A: Giv et bud 

B: Svaret får du gratis 

Kokains virkning i synapsen er næsten den samme som hvis genoptagelsesprocesen af dopamin ikke var til steder, eller bare væsentlig dårligere. Kokain binder sig til dopamintransportproteinet og optager pladsen så dopaminen ikke længere kan returnere til præsynapsen. Nu vil der så være en masse dopamin i synapsespalten der så vil holde Na+ - processen i gang og derved opretholde en stimulus - der vil komme del flere aktionspotentialer.

Ved heroin er det lidt den modsatte effekt. Kokain går nemlig ind og binder sig til dopaminreceptorerne som en antagonist, hvorved at dopaminen ikke længere kan åbne Na+ - kanalerne. Når Na+ -kanalerne ikke længere kan åbne kan nerveimpulserne ikke sendes videre da der ikke kan dannes et aktionspotentiale.

C: Figuren mangler 

" Fortsat god dag " :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. november 2018 af DrNielsen

C:

Jeg kunne forestille mig at der er tale om stoffet naloxon som er en ren antagonist på opioidreceptoren. Det virker kompetitivt og har meget høj affinitet for opioidreceptorere. Derfor kan stoffet 'tvinge' eksempelvis heroin væk fra de receptorere det aktiverer.

Kokain er en lidt anden historie og rent farmakodynamisk(hvordan stoffet virker) er det meget komplekst. Den mest undersøgte virkning er inhibering af re-uptaket af stoffet. Kokain binder sig til at transportkompleks hvis funktion er at transportere dopamin tilbage fra den synaptiske kløft og ind i det præsynaptiske neuron. Når denne transporter bindes, skabes et kompleks der ikke kan genoptage neurotransmitteren. Det betyder at koncentrationen synaptisk af dopamin er meget høj. Følgeligt vil dopaminreceptoren stimuleres konstant.

Ud fra dette bør du også være i stand til at svare på A

I sagens natur svarer jeg lidt i blinde på C lige nu. Men er der tale om stoffet naloxon, vil det som udgangspunkt ikke hjælpe at bruge dette. Så vidt jeg husker binder kokain også til en subtype af opioidreceptoren, men den væsentligste virkning er den på dopaminsystemet. '

Behandling af kokainmisbrug er en svær affære. Normalt vil man benytte sig af psykoterapi. Man kan prøve sig frem med antidepressiver af SSRI typen. Man skal bare være sikker på at patienten ikke tager andre stoffer da et fænomen kaldet serotonergt syndrom ellers kan udvikles. Ved kokaindelir(bevidsthedsplumring, angst, motorisk uro og hallucinationer) kan man bruge et præparat der hedder benzodiazepin - omend man skal være forsigtig ikke at overdosere.

Det var nok væsentligt mere end du skal bruge, men så kan du hive det ud du mener er relevant :-)


Skriv et svar til: Kokain og heroins virkning på nerveceller

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.