Geografi

ITK zonen

03. april 2019 af AnnaRit - Niveau: C-niveau

Jeg forstår ikke dette... Nogen som kan hjælpe?

Forklar hvorfor ITK-zonen giver tørtid og regntid. Hvordan adskiller de klimatiske begrænsninger for landbrugsproduktion i områder præget af ITK sig fra Danmarks klimatiske begrænsninger?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2019 af ringstedLC

 Billede fra https://da.wikipedia.org/wiki/Den_intertropiske_konvergenszone

I ITK-zonen (engelsk, ITCZ) regner det forholdsvis meget (se "Baggrund" på ovenst. link), hvilket umiddelbart er fint til landbrug. Problemet er, at zonen flytter sig over året og derfor får man tørre og våde perioder, hvilket ikke er særligt landbrugsvenligt med visse undtagelser, ex. ris der plantes i oversvømmede marker og modnes i tørre marker. Da terminerne for perioderne dog ikke er så præcise, bruger man ofte kunstig oversvømmelse og dræning så høsten kan opretholdes, fordi man ellers risikerer, at en hovedernæringskilde mangler (ex. Kina).

Grunden til at zonen flytter sig henover Ækvator, er Jordens hældning. Ved sommersolhverv på den nordlige halvkugle står Solen lodret over 23º N. br. Et halvt år senere ved vintersolhverv står den lodret over 23º S. br. Zonen følger altså med den breddegrad, hvor Solens stråler falder lodret (zenith). Læg mærke til at zonen generelt er smallere og har et større udsving over vand end over land.

I ITK-zonen er årstiderne altså defineret af tørke/regntid, mens de i Danmark og udenfor det område som zonen bevæger sig i, er defineret af temperaturen som igen er defineret af dagslængden. Dansk landbrugsproduktion er begunstiget af nedbør fordelt over hele året. Jorden er aldrig plaskvåd eller knastør i længere tid ad gangen (bortset lige fra de sidste to somre), men til gengæld skal der sås og høstes i det tidsrum, hvor dagslængden er størst, hvilket en kenyansk bondemand ikke behøver at tænke på. Vi har så fremavlet varianter af korn og raps, der kan sås i efteråret (vintersæd), nærmest gå i dvale henover vinteren og så udnytte hele foråret til at vokse. Desværre er det ikke ligetil at fremavle afgrøder, der kan tåle tørke af den længde og som kan give et tilfredstillende høstudbytte efter så forholdsvis kort tid med regn som der findes i nogle tropiske egne. Tænk lidt på det næste gang du ser en naturfilm om de store vandringer af græsædere på Afrikas savanne.


Skriv et svar til: ITK zonen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.