Historie

Den franske revolution

22. april 2019 af Camila00 - Niveau: 9. klasse

er der nogen der kan fotæl noget om borgerkrigen i den franske revolution


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2019 af Larsdk4 (Slettet)

Den franske revolution er den overordnede betegnelse for en række politiske omvæltninger i Frankrig i perioden 1789-1792. Disse politiske ændringer medførte bl.a. det enevældige konge-dømmes fald og sikrede borgerne politiske rettigheder 


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. april 2019 af MaiiDevon

Oplysningstiden:
Oplysningstiden i Frankrig var præget af en stor kritik af standssamfundet, konge og kirke. Kritikken lød bl.a. på, at nogle stænder havde særlige privilegier, at den enevældige konge var udpeget af Gud samt kirkens fortolkning af verdenen.
 

Fornuften i forkus:
I oplysningstiden diskuterede man, hvad det indebar at være menneske. Nogle af de kendte franske filosoffer var bl.a. John Locke, Voltaire, Rossueau og Montesqueiu. Man tog bl.a. afstand fra de forklaringer som religionen gav. I stedet mente de, at forklaringer skulle gives ud fra objektive og videnskabelige undersøgelser. Man skulle kunne bevise det, man sagde. Derfor ville man bl.a. ikke acceptere en kongemagt (enevælde), for man kunne ikke bevise, at Gud reelt havde udpeget kongen.
Altså er nøgleordene i Oplysningstiden: Fornuft, logik og videnskab, som står i modsætning til tro og religion.


Det nye borgerskab:
I løbet af 1700-tallet opstod der en ny socialklasse, kaldt borgerskabet. Denne socialklasse blev bærende for revolutionen. Folk fra borgerskabet tjente primært deres penge ved handel, håndværk og industri. De var veluddannede, politisk interesserede og stærkt inspirerede af filosoffernes tanker. De mente, at de også burde have infldyelse på statens styre, men det fik de ikke lov til p.ga. det enevældige system og adelens gamle privilegier. 


Stænderforsamlingen:
1. og 2. stand er de adelige og gejstlige (kirken), mens 3. er alle andre dvs. bønder og det nye borgerskab. 3. stand føler sig overtrumpet, fordi adelige og gejstlige har samme interesser. 


Tidslinje:
Alle disse nye tanker og det nye borgerskab fører til en del revolutioner i denne periode i Frankring bl.a.

- Stormen på Bastillen (14. juli 1789), hvor kongen trak tropper sammen omkring Paris og befolkningen derfor frygter et kup. Der bliver oprettet folkemilitis og militæret bliver sat ind. Kongen må dog bøje sig.
- Afskaffelse af privilegier (4. august 1789), fx adelens skattefrighed, tvangsarbejde og monopol.
- Menneskerettighedserklæringen (26. august 1789), inspireret af filosofferne. Rettigheder som bl.a. frihed, ejendomsret osv.
- Konstitutionelt monarki (september 1791), hvor kongen tvinges til at underskrive en forfatning, der begrænser hans magt.
- Den franske republik (september 1792), se bl.a. feulliant, jakobinere, girodinerne, sans culotte.


I perioden forsøgte kongefamilien flere gange at flygte. Alle forsøg mislykkedes dog og i 1793 bliver kong Ludvig d. 16 og dronning Marie-Antionette henrettet i guillotinen. 


Skriv et svar til: Den franske revolution

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.