Geografi

Pladetektonik

01. juni 2019 af Ibo199 - Niveau: C-niveau

Hej 

Er der nogen her der kan hjælpe med, at besvare dette eksamensspørgsmål ? 

Diskutér hvordan viden om de pladetektoniske processer kan formindske risikoen for naturkatastrofer?

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2019 af ringstedLC

Find selv ud af noget om pladetektonik. Gør dig klar over, hvad du forstår og ikke forstår. Kom med et bud på en diskussion, så tager vi den derfra.


Svar #2
03. juni 2019 af Ibo199

Det jeg ved om pladetektoniske processer er, de er med til at danne vulkaner, jordskælv og være skyld i tsunamidannelser. Men har svært ved, at finde noget omkring hvordan viden om tektoniske plader kan formindske risikoen for naturkatastrofer. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. juni 2019 af ringstedLC

OK. Start med at redegøre for, hvordan processerne danner henholdsvis jordskælv og vulkaner. Du nævner også tsunamier, men husk at de er en konsekvens af skælvene. Dernæst fremviser du et kort, der viser de største plader og helst et, der viser hvor bevægelserne giver risiko for jordskælv og hvor de giver vulkaner, eks.: https://en.wikipedia.org/wiki/Ring_of_Fire . I selve diskussionen kan du argumentere for, at risikoen for en naturkatastrofe ikke kan formindskes (selv om vi lærer alt om pladetektonik, kan vi ikke forhindre, at forskydningerne giver skælv/vulkanudbrud), men at viden skabt ved diverse målinger kan være med til at formindske konsekvenserne.

Eks.: Regelmæssige seismiske målinger ved vulkaner kan ved forandringer udløse evakuering fra truede områder.

Eks.: Efter tsunamien i Thailand i 2004 har vi opbygget et netværk, der giver et tsunamivarsel, når seismograferne registrerer jordskælv under havet.


Skriv et svar til: Pladetektonik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.