Geografi

Coriolisekraften mm. hjælp

24. november 2019 af iajsten - Niveau: C-niveau

hej er der nogen der kan forkalre disse ting og fænomener:

Coriolis kraften:

højtryk:

lavtryk:

passaten (trade winds):

ITK-zonen:

Zenitposition:

søbrise:

landbrise:

måske: hadley celle og ferrel celle og polarcelle.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2019 af Eksperimentalfysikeren

Corioliskraften:

Når et legeme i et roterende koordinatsystem, påvirkes det af en fiktiv kraft, der virker vinkelret på legemts bevægelsesretnig og vinkelret på rotationsretningen. Står manpå en roterende karusel ogkaster en bold i retning mod en anden person, vil bolden dreje af og ramme ved siden af. Serman det fra et fast punkt over karusellen, kan man se, at bolden i virkeligheden følger en ret linie, mens karusellen drejer, så personen, der skulle rammes er drejet væk.

Det samme sker med vinde på jorden. Når en vind bevæger sig fra et højtryk mod et lavtryk, vil den dreje af og derved passere lavtrykket. På den nordlige halvkugle er afbøjningen mod højre. Når vinden kommer er drejet af, vil trykforskellen dreje den mod lavtrykket, så den kommer til at dreje mod venstre om lavtrykket.

Det samme sker for havstrømme.

Når vand løber ud af et badekar, kan man ofte se, at det drejer hurtigt rundt lige inden det løber ud. Det er en effekt af Corioliskraften, men ikke forårsaget af jordens rotation, men af den svage rotation, der er i forvejen kommet i vandet, da det blev hældt i badekaret, eller de forstyrrelser, der er sket ved, at man har taget bad.

Lavtryk:

Hvis et område af jorden opvarmes, vil luften ovenover opvarmes. Derfor udvider den sig. Det løfter de højereliggende luftlag op. I de øvre dele er der så luft, der løber ud til lavereliggende lag ved siden af luftsøjlen. Derved bliver vægten af luftsøjlen mindre og trykket ved jordoverfladen mindre. Det kaldes et lavtryk.

Højtryk:

Som lavtryk, blot med afkølig som årsag.

Vindene kan få de opvarmede og afkølede luftmængder til at flytte sig, så både lavtryk og højtryk kan flyttes af vinden.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. november 2019 af Eksperimentalfysikeren

Søbrise/Landbrise

Vand har større varmekapacitet end jord. Derfor vil solopvarmningen få jordens temperatur til at stige hurtigere end vandtemperaturen. Det bevirker, at luften over jorden vil varmes mere op end luften over vadet om dagen. Luften over land vil derfor stige til vejrs og luften over vanndet til at strømme ind over kysten. Denne luftstrøm kaldes søbrisen. Om natten afkøles jorden og vandet. Her sker temperaturfaldet igen hurtigst over land, så luften her bliver koldest. Det giver en svag luftstrøm fra land mod vand, landbrisen.


Skriv et svar til: Coriolisekraften mm. hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.