Biologi

Energiindholdet

22. maj 2020 af HFNU (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er der nogle som vil hjælpe mig med spørgsmål 2.

I vedhæftet fil


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2020 af Goten (Slettet)

Du skal gange antal gram af hhv. kulhydrat, protein eller fedt pr. 100 gram med det antal kJ, som 1 gram af hhv. kulhydrat, protein eller fedt svarer til.

Dvs. for protein: 18 · 17= 306 kJ


Svar #2
22. maj 2020 af HFNU (Slettet)

odsat hvis man starter i hjertet, så løber blodet ud i aorta, efterfølgende til arterierne og ud i arteriolerne og ender i kapillærerne.

1g. protein. 17 K

Økologisk spæk :Protein 18 g =  306 er det så kalorier der skal laves om til kilojoule                               kJ

hvordan kommer jeg frem til : KJ for kulhydrat og fedt. i  100gram pølse

     


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. maj 2020 af Goten (Slettet)

#2

For det første har økologisk spæk vist ikke noget med energiindholdet at gøre. Det er jo en del af ingredienserne, og det står bare tilfældigvis ved siden af protein i spalten med energiindholdet.

For det andet er det ikke 306 kalorier men 306 kilojoule (kJ). Du har jo skrevet til spørgsmål 1, at 1 gram protein svarer til 17 kilojoule (kJ). Derfor må 18 gram protein svare til sytten gange af den mængde, som 1 gram svarer til. Altså 17 · 18= 306 kJ.

Hvis du vil finde antal kJ for kulhydrat og fedt, gør du det samme. Du ganger antal gram med den værdi, som 1 gram svarer til i kJ (den værdi har du noteret i spørgsmål 1).


Svar #4
23. maj 2020 af HFNU (Slettet)

er energiindholdet for 

Kulhydrat 2 g x17 ´     = 34KJ  

Fedt 28 gram x 38KJ = 1064KJ


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. maj 2020 af Goten (Slettet)

#4

Ja, men er ikke sikker på, om du skal have enhederne med i beregningen.


Svar #6
27. maj 2020 af HFNU (Slettet)

Nej, det skal jeh vist slette

Svar #7
29. maj 2020 af HFNU (Slettet)

I forhold til spørgsmålet:  Hvor meget energi er der i 100 g pølse?

skal jeg så ik regne energien udfor 

Fedt

Protein

Kulhydrater i 100 gram pølse?

Vil du hjæpe med det


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. maj 2020 af Goten (Slettet)

#7

Hvis du refererer til spørgsmål 3, er det bare energien af fedt, protein og kulhydrat lagt sammen. Altså er facit bare summen af de værdier, som du udregnede i spørgsmål 2.


Svar #9
30. maj 2020 af HFNU (Slettet)

Tak skal du have. Jeg har skrevet at det er 1040 KJ energi i 100 g. pølse.

Jeg er bare ikke helt sikker på hvordan jeg regner KJ om til procent? Ift spørgsmål 4. Er det ikke 

Der var f.eks. i alt  306 KJ i 18 gram protein. 


Brugbart svar (1)

Svar #10
30. maj 2020 af Goten (Slettet)

#9

Ift. spørgsmål 4: Lad os sige, at du vil finde ud af, hvor mange procent af energien i 100 gram pølse, der stammer fra protein. Du skal derfor først finde det antal kJ, der stammer fra protein, hvilket du beregnede til 306 kJ i spørgsmål 2. Dernæst skal du dividere dette antal med den samlede mængde energi i kJ, som du beregnede til 1.040 kJ i spørgsmål 3. For at omdanne til procent skal du huske at gange med 100.

Dvs.:

 \frac{306 kJ}{1.040 kJ}*100%=Energi_{protein}%

Men må jeg lige se din udregning til spørgsmål 3? Jeg får ikke svaret til 1.040 kJ i alt?


Svar #11
30. maj 2020 af HFNU (Slettet)

Jeg kom til at skrive forkert, jeg har regnet det ud til at være : 1404KJ i alt i 100 gram pølse.

Energien  i 100 g. pølse er 1404 KJ . (  306KJ(protein)+ 34KJ(kulhydrat)+1064KJ(fedt) )


Brugbart svar (1)

Svar #12
30. maj 2020 af Goten (Slettet)

#11

Perfekt, jeg fik det nemlig også til 1.404 kJ :)


Svar #13
31. maj 2020 af HFNU (Slettet)

Har du tid til lige hurtigt at se om det er korrekt udregnet?

4. Hvor mange procent af energien i pølsen stammer fra henholdsvis kulhydrat, fedt og protein? Skriv svaret i skemaet   

Protein:    306KJ %  1404KJ   x 100     =             2,13% energi fra pølsen stammer fra protein     

Kulhydrater: 34KJ% 1404 KJ x 100     =             2, 42% af energien fra pølsen stammer fra kulhydrater 

Fedt:             1064KJ%  1404 KJ   x 100   =       75, 7 % af energien fra pølsen stammer fra fedt                              


Brugbart svar (1)

Svar #14
31. maj 2020 af Goten (Slettet)

Udregningen for kulhydrater og fedt er rigtigt, men du har regnet procenten for proteiner forkert. Husk, at det gerne skulle give omtrent 100% i alt.

Procent af energien, der stammer fra proteiner: \frac{306kJ}{1.404kJ}*100%=21,79%


Skriv et svar til: Energiindholdet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.