Andre fag

AP - adjektiver

03. september 2020 af skoletrat - Niveau: C-niveau

hvordan finder man ud af, hvilken ordklasse adjektivet lægger sig til: substantiv, proprium, pronomen? 

f.eks.

Drengen er stor

drengen, som var stor, sov 


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. september 2020 af Tqooa

Først skal du have styr på, hvad de forskellige ordklasser er for nogle.
Substantiv: navneord, fx et bord, hunden, menneskerne etc.
Proprium: egennavne (navne), fx Peter, Nordpolen, Odense etc.  (dette er forresten en underkategori er substantiver)
Pronominer: stedord. Det er de ord, der kan stå i stedet for substantiver. Det er ord som han, hun, den og det. At de kan stå i stedet for substantiver, kan du se her:
Pigen elskede at spille fodbold. Hun elskede derimod ikke håndbold. Som du kan se er hun=pigen og hun har altså erstattet et substantiv.

Når du så skal finde ud af, hvad adjektivet lægger sig til, skal du overveje, hvad/hvem adjektivet fortæller os noget om.
I det første eksempel "Drengen er stor" går det ret let. Stor fortæller os jo noget om drengen. "Drengen" er et substantiv, altså lægger adjektivet sig til et substantiv.
I det andet eksempel "drengen, som var stor, sov" er det måske lidt mere vanskeligt. Hvem siger "stor" noget om? Det siger noget om "som". "Som" er et pronomen (af den type, der kaldes "relativpronominer"). Det kan du se ved, at "som" egentligt viser tilbage til drengen, der jo er et substantiv, dvs. at "som" står i stedet for et substantiv, som vi jo lige lærte, at pronominer gør. Dermed lægger dette adjektiv sig til et pronomen.

Skulle man lave et eksempel med et adjektiv, der lægger sig til et proprium kunne det fx være "Sune er glad i dag", hvor adjektivet "glad" lægger sig til "Sune", der er et proprium.

Jeg håber, at det hjalp.


Skriv et svar til: AP - adjektiver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.