Samfundsfag

Hjælp offentlighedsloven

01. april kl. 09:25 af hestetøsen - Niveau: C-niveau

Er der en der kan hjælpe med at forklare offentlighedslovens betydning for den parlamentariske styrringskæde


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april kl. 09:56 af Justitia

Hvad muliggør loven? 


Svar #2
01. april kl. 10:55 af hestetøsen

altså jeg ved ikke om jeg forstår dit spørgsmål korrekt 

Men offentlighedsloven gør det bl.a. sværere at få adgang til ministrenes kalender, at få adgang til dokumenter om embedsmændenes rådgivning af ministeren og gør det muligt helt at skjule dokumenter, der udveksles mellem myndigheder ministerier og folketingsmedlemmer.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. april kl. 11:32 af Justitia

Men hvad mulligør den.


Svar #4
01. april kl. 12:26 af hestetøsen

altså jeg må være dum for jeg kan slet ikke komme i tanke om hvad det er du tænker på 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. april kl. 13:48 af ringstedLC

#2

Men offentlighedsloven gør det bl.a. sværere at få adgang til ministrenes kalender,

Så det er altså muligt..., i modsætning til din og min kalender, post m.m. som offentligheden jo ikke har adgang til.

Du har måske fundet en tekst, der sammenligner den nye offentlighedslov med den forrige. Navnlig Pressen har udtalt, at dens muligheder for indsigt med den nuværende lov er blevet indskrænkede.

#2

og gør det muligt helt at skjule dokumenter, der udveksles mellem myndigheder ministerier og folketingsmedlemmer.

Ja, visse emner er -, og skal ikke være offentligt tilgængelige.

Eks.: Tidl. statsminister Lars L. Rasmussen's kommunikation med Marokko om udlevering af Sam Mansour, "Boghandleren fra Brønshøj" skal ikke lægges frem for offentligheden. Den blev vist ikke engang meddelt Udenrigspolitisk Nævn.


Svar #6
01. april kl. 15:14 af hestetøsen

Men er det offentlighedsloven betydning for den parlamentariske styrringskæde for jeg var sikker på det var noget langt mere teknisk 


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. april kl. 15:55 af Justitia

Du og RingstedLC mangler stadig den væsentligste del af besvarelsen.


Svar #8
01. april kl. 20:01 af hestetøsen

Men så er jeg nød til at spørge hvad det er for jeg har læst at det vi har fået udleveret om offentlighedsloven flere gange og jeg bliver ikke klogere 


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. april kl. 09:20 af Justitia

Offentlighedsloven har til formål at sikre åbenhed hos myndighederne, hvilket er udmøntet i en adgang for alle borgere til at søge aktindsigt i myndighedernes dokumenter.

Hvad betyder det for kæden? 

At der så er nogle undtagelser hertil, en som du bl.a. har nævnt, hvad betyder det så for kæden?


Svar #10
02. april kl. 15:52 af hestetøsen

Jeg kan stadig ikke lure hvad det er vi fisker efter udover at jeg kan tænke mig til at hvis en borger for aktindsigt i noget knap så godt får det stor betydning for om politiker, minister eller lignende vil blive valgt igen
Men jeg er sikker på det slet ikke er det du tænker på

Brugbart svar (0)

Svar #11
02. april kl. 16:35 af Justitia

https://faktalink.dk/node/1863

Se ovenstående link og sammenhold indholdet heraf med spørgsmålet: Hvad betyder det for kæden? 


Svar #12
02. april kl. 20:07 af hestetøsen

Det er da helt galt det her nu har jeg læst det du har linket til flere gang  og jeg har stadig ikke fundet ud af hvilken betydning det har for kæden  Aldrig har noget drillet så meget 


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. april kl. 21:55 af Justitia

Medierne spiller en stor politisk rolle af flere grunde: De har næsten monopol på at formidle viden mellem beslutningstagerne og borgerne, og deres dagsorden smitter ofte af på den politiske dagsorden og borgernes dagsorden.

Medierne ser det også som deres rolle at være offentlighedens kontrollant af magthaverne. Når de gør det godt, spiller de en vigtig demokratisk rolle. Når de gør det mindre godt, kan de give vælgerne forkerte opfattelser af beslutningstagerne. Mediernes rolle for de konkrete politiske beslutninger, herunder for de store reformer, overdrives dog ofte. Vigtige sager er gennem årene blevet afsløret af pressen ved hjælp af den aktindsigt, lovgivningen sikrer mulighed for. Eksempler omfatter blandt andet sagen om overbetaling til privathospitaler under daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i 2007-2008, sagen om fejlbehandling af statsløse personers ansøgning om dansk statsborgerskab under daværende integrationsministre Rikke Hvilshøj (V), Bertel Haarder (V) og Birthe Rønn Hornbech (V), der førte til at Birthe Rønn Hornbech fik frataget sin ministerpost i 2011 samt afsløringen af kommunalt svigt gennem sjusk og ulovlig sagsbehandling i Rebild kommune i 2012.

Borgerne skal kunne have tillid til, at politikere, embedsmænd og offentlige institutioner løser deres opgaver på en ordentlig og redelig måde. Det er helt afgørende for, at delegationen af kompetence og ansvar gennem den parlamentariske styringskæde kan fungere. En faldende tillid kan således opfattes som et alvorligt demokratisk krisetegn. Det vil endvidere uvægerligt føre til et samfundsmæssigt effektivitetstab. I det danske politiske system er det grundlæggende, at borgere og virksomheder skal kunne have og har tillid til, at politikerne træffer deres beslutninger på det bedst mulige faglige grundlag, og at velfærdsstatens myndigheder nøje overholder de regler og normer, der gælder i en retsstat.


Skriv et svar til: Hjælp offentlighedsloven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.