Historie

Sovjetunionens Sammenbrud

04. januar kl. 11:38 af javannah5 - Niveau: A-niveau

Er der nogle der kan give mig nogle kilder (link til hjemmesider), der kan hjælpe mig med at besvare min problemformulering?

Hvorfor brød Sovjetunionen sammen og hvordan prøvede man at forhindre dette ved Glasnost og Perestrojka?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar kl. 11:41 af Moderatoren

Hvilke har du selv fundet? Og hvorfor er de ikke gode nok?


Svar #2
04. januar kl. 12:17 af javannah5

jeg har kun fundet nogle opgaver fra gymnasier, der fortæller lidt om det, men jeg vil have hjemmesider der ikke er for lange og nemmer at læse igennem


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. januar kl. 12:30 af Moderatoren

Det lyder vildt. Der er mange hjemmesider. Hvor leder du?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. januar kl. 12:35 af Moderatoren


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. januar kl. 12:54 af rakijovic

Det er ikke noget som kan besvares på et par minutter eller halvanden A4-side – i hvert fald ikke uden at det bliver utrolig overfladisk. Tænk på at Sovjetunionen var det næstsidste kommunistisk styrede europæiske land der gik i opløsning (1991). Forinden var der Østtyskland og Bulgarien (1990) samt Polen, Rumænien, Ungarn og Tjekkoslovakiet (1989). Endelig var der Albanien og socialistiske Jugoslavien (1992).

Men hvis du vil begrænse dig til Sovjetunionen, så læs op på de sidste tre ledere (dvs. generalsekretærer i det sovjetiske kommunistparti), navnlig Jurij Andropov (nov 1982-feb 1984), Konstantin Tjernenko (feb 1984-mar 1985) og Mihail Gorbatjov (mar 1985-dec 1991).

Især Andropov og Tjernenko blev opfattet lidt som et par vittigheder og irrelevante politiske parenteser; de havde begge en relativt kort embedsperiode, simpelthen fordi de var så gamle og skrøbelige da de indtog embeddet. Dette øgede folkets allerede anseelige mistillid til hele det sovjetiske system.

Gorbatjov var med sine 54 år den yngste nogensinde på sin post siden Stalin (46 år, embedsperiode 1924-1953), så det siger jo ikke så lidt om de øvrige nikkedukker. Gorbatjov indså imidlertid at der var brug for omfattende forandringer (perestrojka, bogst. genopbygning), herunder lempelse af statscensuren af medier og øget/genindført ytringsfrihed (glasnost, bogst. åbenhed). Nogle mener dog at det netop var denne løsning af tøjlerne der gjorde det endelig forbi med Sovjetunionen – ikke mindst fordi den øvrige østblok i realiteten allerede havde afskaffet kommunismen, og pludselig var der ikke noget eller nogen at være bange for længere (som sådan).

Skulle du have nogle konkrete (under)spørgsmål, så råb endelig op. :)

- - -

Vriendelikheid is net sinisme wat 'n jol gekry het! ◄ |||| ► Ljubaznost je samo cinizam što je dobio piće! ◄ ||||

► Prietenia este doar cinism care a băut puțin alcool ! 


Skriv et svar til: Sovjetunionens Sammenbrud

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.