Fysik

eksamensspørgsmål om atomfysik

27. maj 2022 af Nora14 - Niveau: B-niveau

Hej 

Jeg har en eksamensspørgsmål om atomfysik

------------------------------------------------------------------------------------------------

ATOMFYSIK

Herunder:

- Bohrs atommodel

- Energiniveauer for brint

- Spektrallinier, absorbtion og emmision

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg har brug for hjælp i spørgsmålene om 

energiniveauer for brint og spektrallinier. 

Hvordan beregner man energiniveauer i brint og hvad er spektrallinier, det står ikke i min grundbog. 

På forhånd tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. maj 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{energiniveau n:}\\&&E_n=-\frac{13.6057\;\mathrm{eV}}{n^2} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. maj 2022 af mathon

Ved absorption stødes elektronen op i et højere energiniveau,
hvorved atomets energi forøges.

                \small \begin{array}{llllll} E_{n_1\rightarrow n_2}=\left ( -13.6057\;\mathrm{eV} \right )\cdot \left ( \frac{1}{{n_1}^2} -\frac{1}{{n_2}^2}\frac{}{}\right ),\quad n_1< n_2 \end{array}

Ved emmision springe elektronen ned  i et lavere energiniveau,
hvorved atomets energi mindskes og energiforskellen udsendes som en foton:

                \small \begin{array}{llllll} E_{\textup{foton}}=\left ( 13.6057\;\mathrm{eV} \right )\cdot \left ( \frac{1}{{n_1}^2} -\frac{1}{{n_2}^2}\frac{}{}\right ),\quad n_1< n_2 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. maj 2022 af mathon

detalje:
                   \small \small \begin{array}{lllllll} h\cdot c\cdot R_{db}=\left ( 6.62607\cdot 10^{-34}\;\mathrm{J\cdot s} \right )\cdot \left (2.99792\cdot 10^8\;\mathrm{\tfrac{m}{s}} \right )\cdot \left (1.09737\;\mathrm{m^{-1}} \right )=2.17987\cdot 10^{-18}\;\mathrm{J}=\\\\&\! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \ 13.6057\;\mathrm{eV} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. maj 2022 af mathon

      se
             https://www.youtube.com/watch?v=8UC8-0j0wWQ


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. maj 2022 af Eksperimentalfysikeren

Emision betyder, at der udsendes noget. I dette tilfælde er det lys. Absorption betyder, at der indfanges noget, her er der også tale om lys.

Spektrallinie: Når man betrager lyset fra f.eks. en glødelampe i et sektroskop, ser man et farvet bånd med farverne rød, orange, gul grøn, blå, indigo og violet hen gennem båndet. Ser man på f.eks. brintspektret, ser man kun lys fra fire steder i båndet. Dette lys ses som tynde linier vinkelret på båndet. Det er i virkeligheden fire billeder af spalten i spektroskopet, men det har givet anledning til at man siger, at det er fire linier og at man kalder spektret et liniespektrum.


Skriv et svar til: eksamensspørgsmål om atomfysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.